Boli to časy, keď sa ešte neriešili pojmy ako bio či raw. Tieto jedlá pripravovali matky takmer v každej domácnosti, pretože boli sýte (hlavnou prísadou väčšiny bola múka) a chutné. Sledujete rebríček top hlavných chodov, ktoré vás vrátia do detstva.
Chlieb vo vajci. Niektorí tento pokrm zvykli nazývať aj chleba v župane. Jeho príprava nie je náročná, väčšinou sa vo vajci obalí starší chlieb. Decká ho obľubujú najmä s kečupom.
Granatír. Na jeho prípravu stačia dve hlavné suroviny - cestoviny a zemiaky. Zostali zemiaky ako príloha? Žiaden problém zrecyklovať ich a vytvoriť nové chutné jedlo.
Šúľance. Prípravou sú náročnejšie, no deti ich milovali. Podávajú sa s makom, grankom či strúhankou. Maslo ich zjemní a pochúťka je na svete.
Lečo. Letný pokrm, ktorý sa pripravuje najmä pri bohatej úrode papriky a rajčín spolu s vajcom.
Omáčky. Môže to byť kôprová, fazuľková či tekvicová. Zahusťujú sa múkou a smotanou a podávajú sa s vajíčkom a chlebom.
Slivkové gule. Deti zbožňujú sladkosti, preto aj slivkové gule patrili k obľúbeným hlavným chodom, ktoré deti dokázali celé zjesť. Slivky môžu nahradiť aj marhule alebo jahody, podľa sezóny a úrody.
Rezance s tvarohom či makom. Na prípravu veľmi rýchle jedlo, ak ste nezvykli rezance robiť vlastnoručne.
Špagety s kečupom. Žiadna veda, ani jedlo od šéfkuchára, no deti ho zbožňujú.
Krupičná kaša. Kultové jedlo, pri ktorom bolo treba dávať pozor, aby neobsahovalo hrudky. Ochutiť ho možno s kakaom alebo grankom, cukrom, škoricou a maslom.
Ryžový nákyp. Nákyp možno zaradiť na úroveň žemlovky. Nepatrí k tak masívne obľúbeným jedlám u detí, no je charakteristické pre jedálne a školské časy.
Langoše. Stačilo ich potrieť kyslou smotanou, tatarskou či kečupom, dochutiť cesnakom a nastrúhaným syrom.