Podľa dánskych vedcov totiž môže znižovať riziko cukrovky typu dva. Konkrétne osoby, ktoré si doprajú trikrát až štyrikrát týždenne trochu alkoholu, majú menšiu pravdepodobnosť, že u nich vypukne toto ochorenie. Avšak najzdravším z rôznych druhov alkoholu je v tomto zmysle červené víno. Naopak gin z neznámeho dôvodu riziko diabetu u žien zvyšuje.
"V porovnaní s úplnými abstinentov sú muži konzumujúci tri až štyri drinky týždenne ohrození diabetom typu dva o dvadsaťsedem percent menej, u žien sa riziko ochorenia zníži o tridsaťdva percent," tvrdí profesorka Janne Schurmannova Tolstrupová z univerzity v Dánsku. Najsilnejší účinok má červené víno, nasledujú biele víno a pivo. U žien ale gin z neznámych dôvodov pôsobí opačne.
Hoci aj vyššie dávky alkoholu súviseli so znížením rizika diabetu - sedem a viac pohárov vína týždenne znížilo riziko u mužov o dvadsaťpäť a u žien o tridsať percent - pri tomto množstve sa zvyšovalo výrazne riziko rozvoja ďalších ochorení a poškodenie pečene a mozgu. Preto je dobré držať sa v striedmej miere a nikdy nekonzumovať viac ako jeden alkoholický nápoj denne - dve deci vína či polliter piva.