Lukáš Cirjak (34) je pôvodom z Bardejova, no momentálne kotví v rakúskom mestečku Schladming, kde žne jeden úspech za druhým. Z domu odišiel skúšať šťastie už v 19-tich rokoch a teraz je z neho úspešný šéfkuchár reštaurácie ocenenej Gault & Millau (prestížne gastronomické ocenenie).
Šéfkuchársku čapicu nosí v reštaurácii Johann už štyri roky. Ale k tejto profesii mal, podľa vlastných slov, blízko už od detstva. "Kuchárčenie je to, čo ma napĺňa a robí ma šťastným," vyhlásil Lukáš. V reštaurácii, ktorej šéfuje, pred siedmimi rokmi jedol aj Michael Schumacher. Bardejovčan si podrobne pamätá, na čom si pochutil.
"Ako predjedlo si vybral zapekaný kozí syr s ragú z lesných plodov, pokračoval hovädzím steakom s hubovým rizotom a vypražanými hubami a nevynechal ani dezert, čokoládový brownie s mascarpone a marinovanými višňami," prezradil. Schumacher však nebol jedinou celebritou, ktorá zavítala so reštaurácie Johann.
Reštauráciu každoročne navštevuje aj Ralf Schumacher s rodinou, Lukáš varil pre Marka Webbera, rakúskeho prezidenta, herca Jacka Blacka a naposledy aj pre miláčika žien Patricka Dempseyho, ktorý sa tam objavil 22. júla tohto roku. "Patrick Dempsey nás poctil svojou návštevou. Mal som tú skvelú možnosť, stretnúť sa s ním aj osobne. Môžem povedať, že je to veľmi milý človek," povedal Lukáš.
Lukášove jedlo si pochvaľoval aj známy nemecký kuchár: "Bol u nás jesť známy nemecký kuchár Johann Lafer. Jedol u nás a potom si zobral jedálny lístok. O týždeň mi prišla poštou jeho kuchárska kniha s podpisom, asi mu u nás chutilo." A hoci to tam nie je žiaden lacný špás, hlavné jedlo sa pohybuje od 17 do 45 eur, Lukáš vybral, na čom by si mal určite pochutiť každý hosť.
"Ja odporúčam vyskúšať všetko, ale keby som si mal vybrať iba
zopár, určite by som skúsil beef tartare s variáciou húb a bazalky,
polievku z lesných byliniek a so šunkou z jeleňa, určite by ste mali
vyskúšať hovädzí steak na želé z kyslej smotany s gnocchi z červenej
papriky a mladej zeleninky. A ako dezert odporúčam zmrzlinu z
lesných plodov, byliniek, espumy z ihličia, crumble s príchuťou
smrekových šišiek a čerstvého ovocia!