Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.08.2017 08:39 | Správy | Domáce správy

Slovensko sa varí vo vlastnej šťave: Peklo však čakajte až v piatok, SHMÚ vydáva najvyššiu výstrahu!

Ochladenia sa na viacerých územiach Slovenska nedočkajú obyvatelia ani v nasledujúcich dňoch.

Výstraha druhého stupňa pred vysokými teplotami platí v stredu popoludní pre takmer všetky kraje, s výnimkou Žilinského kraja. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke.

Podľa meteorológov nie je vylúčené, že teploty dosiahnu na niektorých miestach 35 až 36 stupňov Celzia. "Uvedená teplota vzduchu je v danom ročnom období a oblasti zriedkavá, predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," uvádza SHMÚ.

Nižšia výstraha, prvého stupňa, je v súčasnosti vyhlásená pre 13 okresov, a to Malacky, Senica, Skalica, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Bánovce nad Bebravou, Prievidza, Banská Bystrica, Brezno, Spišská Nová Ves, Levoča, Sabinov a Bardejov.

Teploty môžu v piatok dosiahnuť 39 stupňov

 

Teploty na juhu západného Slovenska by mohli v piatok popoludní na niektorých miestach podľa predbežných predpovedí atakovať 39 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na tento deň výstrahu tretieho stupňa pre niektoré okresy Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho kraja. Informuje o tom na svojej webovej stránke.

"Výskyt uvedenej vysokej teploty vzduchu je v danom ročnom období a oblasti veľmi zriedkavý a vysoká teplota predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," uvádza SHMÚ. Výstraha platí predbežne od 15.00 do 18.00 h, a to pre okresy Bratislava, Pezinok, Senec, Dunajská Streda, Galanta, Šaľa, Nové Zámky a Komárno.

Pre väčšinu Trnavského, Nitrianskeho, Banskobystrického, Košického a časť Prešovského kraja je na piatok vyhlásená výstraha druhého stupňa, kedy meteorológovia očakávajú teploty do 35 až 37 stupňov Celzia. Pre severné časti Trenčianskeho a Prešovského kraja a Žilinský kraj platí predbežne výstraha prvého stupňa. Bez výstrahy sú zatiaľ okresy Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín a Poprad.

Horúčavy predstavujú záťaž pre každý organizmus. Viac sú ohrozené ženy, kolabujú častejšie ako muži. Takisto treba dávať pozor na deti a seniorov. Počas horúčav treba dodržiavať pitný režim. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody, a to v menších dávkach, radí Úrad verejného zdravotníctva SR. Vysoké teploty sú záťažou i pre vtáctvo v mestách. Operencom možno pomôcť jednoducho, na okenný parapet či záhradku stačí dať nízku misku s vodou, napríklad z kvetináča. Horúčavy predstavujú aj potenciálne nebezpečenstvo pre tvorbu požiarov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
6 hriechov, ktoré pred ZUBÁROM NEUTAJÍTE: Zbadá ich pri prvom pohľade
Český prezident Petr Pavel potvrdil odvolanie odchádzajúceho predsedu strany Piráti Ivana Bartoša z funkcie vicepremiéra a ministra pre miestny rozvoj.
Zemetrasenie v českej politike! Je rozhodnuté: Prezident Pavel potvrdil odvolanie Bartoša
Usmiaty chlapec sa hrá so psíkom (ilustračná fotografia).
Fantázia, čo sa deje v detskom mozgu pri hre so psíkom: Vedci majú PRVÝ dôkaz, zahreje vás pri srdci
Foto
Pokyny z lavičky ignoroval: Kuriózny moment v podaní Vladimíra Weissa ml.
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Americký minister Blinken o smrti vodcu Hizballáhu: Bol brutálnym teroristom, tvrdí
AI model hľadá už schválené lieky, ktoré môžu liečiť aj vzácne ochorenia
Do boja proti vzácnych ochoreniam nastúpi umelá inteligencia: Čítajte, čo dokáže
Marburgova choroba (ilustračná fotografia).
Ďalšia pandémia?! V Afrike sa šíri vážna CHOROBA: Hlásia obete, liečba ešte NEEXISTUJE
Vladimir Kara-Murza bol pozvaný na udelenie Ceny Václava Havla za ľudské práva.
Foto
Dostal sa z ruského väzenia! Kara Murza prehovoril: Situácia je horšia ako ku koncu ZSSR
Policajt sa pozerá na obytnú výškovú budovu, ktorú zasiahol letecký útok izraelskej armády v Bejrúte v skorých ranných hodinách v pondelok 30. septembra 2024.
Foto
Útoky v centre Bejrútu! Desivé FOTO z miesta: Izrael tvrdí, že zabili dvoch vodcov
Bývalý majiteľ sa manželov ozval a vysvetlil, čo stojí za nálezom.
Foto
Manželom záplavy poškodili dom: Voda odhalila HANBU exmajiteľa skrytú v STENE
(ilustračné foto)
Taliansky futbal smúti: Záhadná smrť bývalého záložníka († 43) na hotelovej izbe
Ruský prezident Vladimir Putin.
Foto
Je toto budúci prezident Ruska? Putinov obľúbenec dostal významnú funkciu