Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.08.2017 08:00 | Správy | Domáce správy

Test Nového Času: Ako horúco je v nemocničných izbách? Neviete si predstaviť to peklo!

Horúčavy umárajú aj zdravých, nieto ešte nehybne ležiacich. Hoci operačné pracoviská sú v nemocniciach už našťastie štandardne klimatizované, na mnohých oddeleniach si pacienti musia vystačiť s ventilátorom, ak sa im ujde.

V izbách sa pritom teploty šplhajú aj vysoko cez tridsiatku. Čerstvé mamičky v Trnave horúčavy zvládajú s úsmevom iba vďaka svojim ratolestiam. „Neviete si predstaviť to peklo na oddelení,“ hovorí sestra Beáta Danihelová (60) na trnavskej gynekológii, ktorá si za 40-ročnú prax takéto horúčavy nepamätá. Zabrať dostáva aj personál. „Teplo, neteplo, treba pracovať, veď tu ide o život,“ dopĺňa ju kolegyňa z Popradu.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Trnava

Otvoriť galériu
Zdroj: šiš, kil, kz, iglu

 „V nemocnici nie je klimatizácia, máme čo robiť, aby sme to dali. Ale silu nám dávajú tieto naše ratolesti,“ usmievajú sa mamičky Adriana (28) a Diana (30) na novorodeneckom a gynekologickom oddelení v Trnave. Svoje ratolesti v horúčave ani neobliekajú. „Celý deň nám tu pečie slnko, na celom oddelení sú len dva ventilátory. Pacientkám sa snažíme dávať viac vody, a aby to ako-tak zvládli, chodia sa častejšie sprchovať,“ hovorí sestra Beáta Danihelová (60).

Žiar nad Hronom

Otvoriť galériu
Zdroj: kil

Teplomer v neklimatizovaných oddeleniach v Nemocnici v Žiari nad Hronom ukazoval 28 °C. „V každej izbe máme teplomer, aby sme mali prehľad o teplote v miestnostiach. Pre pacientov sú pripravené fľaše s vodou s pohármi či stroje s pitnou vodou, kde ich môžu bezplatne využiť. V čakárňach i v jednotlivých izbách majú pacienti ventilátory,“ uviedol riaditeľ Branislav Jaďuď.

Poprad

Otvoriť galériu
Zdroj: šiš, kil, kz, iglu

Na urológii popradskej nemocnice leží Tibor (52) z Liptovského Mikuláša už druhýkrát v tomto roku. V izbe mal 33 °C. „Je tu naozaj teplo, izby sú orientované na juh. Som po operácii a pitie mám dávkované. Jedinou záchranou sú prievan a žalúzie, aby sa to dalo vydržať.“

Košice

Otvoriť galériu
Zdroj: kz

„Až 30 stupňov v izbe bez klimatizácie je dosť veľa, no dá sa to vydržať. Pravidelne vetrám večer i ráno a nezabúdam na pitný režim,“ hovorí dôchodca Ladislav Hegedüs (71) na Klinike pneumológie a ftizeológie UNLP Košice.

 Na Kolibe padol rekord, cez víkend sa ochladí

 

Noc na piatok bola na bratislavskej Kolibe najteplejšou v histórii merania tamojšej meteorologickej stanice, teplota klesla na 24,8 °C. „Od začiatku meraní, od roku 1950, nebola nikdy takáto teplá noc na Kolibe zaznamenaná,“ uvádza stránka SHMÚ. Na väčšine územia klesla teplota v noci na 15 až 22 °C. Koniec horúčav sa blíži. „Už v sobotu bude o niečo chladnejšie a v nedeľu sa na väčšine územia ochladí aj výraznejšie,“ informovali meteorológovia. Budúci týždeň sa má opäť prechodne otepliť, nemalo by však ísť o také vysoké teploty ako v týchto dňoch.

Predpoveď počasia

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: šiš, kil, iglu

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
6 hriechov, ktoré pred ZUBÁROM NEUTAJÍTE: Zbadá ich pri prvom pohľade
Český prezident Petr Pavel potvrdil odvolanie odchádzajúceho predsedu strany Piráti Ivana Bartoša z funkcie vicepremiéra a ministra pre miestny rozvoj.
Zemetrasenie v českej politike! Je rozhodnuté: Prezident Pavel potvrdil odvolanie Bartoša
Usmiaty chlapec sa hrá so psíkom (ilustračná fotografia).
Fantázia, čo sa deje v detskom mozgu pri hre so psíkom: Vedci majú PRVÝ dôkaz, zahreje vás pri srdci
Foto
Pokyny z lavičky ignoroval: Kuriózny moment v podaní Vladimíra Weissa ml.
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Americký minister Blinken o smrti vodcu Hizballáhu: Bol brutálnym teroristom, tvrdí
AI model hľadá už schválené lieky, ktoré môžu liečiť aj vzácne ochorenia
Do boja proti vzácnych ochoreniam nastúpi umelá inteligencia: Čítajte, čo dokáže
Marburgova choroba (ilustračná fotografia).
Ďalšia pandémia?! V Afrike sa šíri vážna CHOROBA: Hlásia obete, liečba ešte NEEXISTUJE
Vladimir Kara-Murza bol pozvaný na udelenie Ceny Václava Havla za ľudské práva.
Foto
Dostal sa z ruského väzenia! Kara Murza prehovoril: Situácia je horšia ako ku koncu ZSSR
Policajt sa pozerá na obytnú výškovú budovu, ktorú zasiahol letecký útok izraelskej armády v Bejrúte v skorých ranných hodinách v pondelok 30. septembra 2024.
Foto
Útoky v centre Bejrútu! Desivé FOTO z miesta: Izrael tvrdí, že zabili dvoch vodcov
Bývalý majiteľ sa manželov ozval a vysvetlil, čo stojí za nálezom.
Foto
Manželom záplavy poškodili dom: Voda odhalila HANBU exmajiteľa skrytú v STENE
(ilustračné foto)
Taliansky futbal smúti: Záhadná smrť bývalého záložníka († 43) na hotelovej izbe
Ruský prezident Vladimir Putin.
Foto
Je toto budúci prezident Ruska? Putinov obľúbenec dostal významnú funkciu