Práve na ľadové kávy si posvietili odborníci z českého mesačníka dTest. Pozreli sa na obsah skutočnej kávy, mlieka, ale aj cukru. Ako dopadli niektoré z nich?
Väčšina káv sa skôr môže pýšiť názvom ľadové mlieko. Práve podiel tejto bielej tekutiny v mnohých prevládal. Určite by ste si mali dôkladne preštudovať aj etiketu každého výrobku. Najmä ak si strážite líniu a chcete sa vyvarovať zvýšenému príjmu cukru. „Všetky výrobky obsahovali rozpustnú kávu. Tá sa na etikete väčšinou maskuje pod pojmom kávový extrakt. To je všeobecné označenie pre výťažok získaný lúhovaním mletej praženej kávy do vody,“ vysvetlila Vanda Jarošová z českého časopisu dTest. Kávový extrakt pritom môže byť tekutý, pastový alebo sušený a môže sa líšiť jeho koncentrácia, teda jeho sila.
Zmrzlinu nahradili zahusťovadlá
Vanda Jarošová, dTest
- Zákazníci zrejme majú predstavu ľadovej kávy vyrobenej zo smotany a zmrzliny. Preto očakávajú, že bude hustá. Výrobcovia im v tomto vychádzajú v ústrety a požadovanú hustotu zaisťujú najčastejšie pomocou zahusťovadiel. Ak si chcete overiť, či vami vybraný výrobok je s pridanými zahusťovadlami, hľadajte na obale karagenan (E407), celulózu (E460) či karboxymetylcelulózu (E466).