Lekári dávno tvrdili, že počas gravidity treba zaručiť pestrú paletu minerálov, tukov, bielkovín či vitamínov. Následky podvýživy či, naopak, prejedania na novorodenca a ďalšie generácie potvrdili anglickí vedci z London School of Hygiene and Tropical Medicine a americkí odborníci z Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center.
Čomu sa vyhnúť
- surové alebo vajcia na mäkko
- nedovarené alebo surové mäso a ryby
- tepelne neupravené mlieko, syry, jogurty
- syry s plesňou typu brie, camembert či niva, ktoré môžu spôsobiť nebezpečné ochorenie listeriózu
- paštéty a pečeň, pretože obsahujú veľké množstvo vitamínu A, ktorý je pre bábätko nebezpečný
- alkohol, ktorý negatívne vplýva na vývoj mozgu
- údeniny a vyprážané jedlá
Zvýšte príjem
*strukovín
- sú doslova elixírom, čiže pohánka, pšeno, šošovica či fazuľa by nemali chýbať na tanieri
*kyseliny listovej
- podporuje rast a vývoj buniek, predchádza vrodeným defektom
- najviac jej obsahujú paradajky, reďkovka, špenát, pór, melón aj čučoriedky
*železa
- nedostatok železa trápi najmä tehotné, spôsobuje únavu a dýchavičnosť
- nájdete ho v hovädzom a jahňacom mäse, tekvicových a slnečnicových semenách, pšeničných klíčkoch, pažítke aj v maku
*vitamínu C
- podporuje vývoj mozgu plodu, najmä pamäťové centrum
- doprajte si papriku, čierne ríbezle, brokolicu či petržlenovú vňať
*vápniku a vitamínu D
- je dôležité pre kosti a zuby, ale tiež na fungovanie nervového a obehového systému
- vápnik nájdete v mliečnych výrobkoch, zelenej listovej zelenine
- vitamín D načerpáte pohybom na čerstvom vzduchu a slnku
*omega mastné kyseliny
- pre zdravý vývoj plodu je dôležitý príjem nenasýtených mastných kyselín, ktoré podporujú rast a zdravý vývoj mozgu
- naložte si na tanier tučné ryby či orechové oleje
Ideálny jedálny lístok
*10 % bielkovín
- živočíšne bielkoviny sú hodnotejšie pre ich vyšší obsah esenciálnych aminokyselín (vajíčka, tvaroh, chudé mäso)
- rastlinné sú ľahšie stráviteľné a majú viac minerálov a vitamínov (sója, hrach, fazuľa, ryža, zemiaky)
*35 % tuky
- nezatracujte tuky, pretože poznáme aj tie zdravé, nejde len o mastnú slaninu alebo prepálený olej na hranolčekoch
- stačí si dopriať avokádo, orechy, ľanové semená, mastné ryby, ako je makrela či tuniak
*55 % sacharidy
- sú zdrojom energie, ktoré delíme na polysacharidy a jednoduché sacharidy
- určite sa zamerajte na tie zložité cukry, ktoré telu dodajú energiu postupne
- nájdete ich v celozrnných výrobkoch, ryži, cestovinách a cereáliách
Dôležitý pitný režim
- vhodnou alternatívou je, samozrejme, stolová alebo obyčajná voda z kohútika
- pri minerálkach voľte tie nesýtené a s nízkym obsahom sodíka
- zriedené čerstvo vytlačené ovocné šťavy
- ovocné či bylinkové nesladené čaje
POZOR
- pri bylinkách si dôkladne naštudujte, či sú vhodné počas gravidity