Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.08.2017 10:16 | Správy | Zahraničné správy

Búrky potrápili okolité krajiny: V Maďarsku zomrel človek, v Česku mali hasiči 700 výjazdov

Búrka, ktorá zasiahla vo štvrtok neskoro večer západ Maďarska, si vyžiadala jeden ľudský život, poškodila 89 budov a spôsobila výpadok elektriny na 115 000 odberných miestach.

Informovala o tom v piatok agentúra MTI. Vo Vašskej župe nárazový vietor, ktorého rýchlosť miestami dosahovala až 113 kilometrov za hodinu, poškodil strechu domu. Padajúce úlomky zasiahli osobné auto, v ktorom sedel muž. Hasiči z mesta Szombathely po odstránení popadaných kusov strešnej konštrukcie už konštatovali len jeho smrť.

Vyvrátené stromy a popadané konáre potrhali elektrické vedenia a spôsobili prekážky v cestnej i železničnej doprave - najviac vo Vašskej a Rábsko-mošonsko-šopronskej župe.

Výpadok elektrickej energie vo štvrtok po 22.00 h zasiahol 115 000 odberných miest, do piatkového rána obnovili jej dodávku na vyše 60 000 miestach. Hasičov do piatkového rána volali na pomoc v 150 prípadoch.

Búrky sa prehnali Českom

 

V noci na piatok sa cez Česko prehnali ďalšie búrky, najviac potrápili Moravu. V celom Česku mali hasiči kvôli následkom búrok cez 700 výjazdov, odkladali popadané stromy a v práci naďalej pokračujú. Stromy napríklad zabránili jazde vlakov v koridore z Českej Třebovej na Moravu a na východe republiky prerušili dodávky elektriny do stoviek domácností. Popadané stromy ale nikoho nezranili.

"Od 22:00 hodiny do 07:00 hodiny rannej vyšli hasiči v súvislosti s búrkami k 710 udalostiam. Išlo predovšetkým o popadané stromy a konáre na komunikáciách, na drôtoch elektrického vedenia, na autách a cyklotrasách," uviedla hovorkyňa Hasičského záchranného zboru ČR Nicole Zaoralová. Najviac udalostí bolo podľa nej v Juhomoravskom, Olomouckom a Pardubickom kraji a na Vysočine.

Prevádzka vlakov na hlavnej trati z Českej Třebovej na Moravu stála v piatok ráno zhruba hodinu a pol. Obnovená bola v 07:10. Po nočnej búrke bolo porušené trakčné vedenie a zabezpečovacie zariadenie v stanici Třebovice v Čechách. Oneskorenie naberali aj desiatky vlakov smerom na Prahu.

Búrky opäť zamestnali najmä hasičov. Len v Juhomoravskom kraji registrujú od štvrtka 17:00 do piatkového rána okolo 330 výjazdov. Je to extrémny počet, v najväčšom zhone dispečeri vysielali jednotku každých desať sekúnd, povedal ČTK hovorca juhomoravských hasičov Jaroslav Mikoška. V Moravskosliezskom kraji hasiči vyrážali 131-krát, najväčšie problémy boli na Opavsku. Krátko po polnoci udreli búrky na Olomoucku a Šumpersku. Od polnoci hasiči v Olomouckom kraji zasahovali pri 90 udalostiach. Kvôli prekážke na trati ráno nejazdili vlaky na trati z Hanušovíc do Starého Mesta pod Snežníkom. Už vo štvrtok kraj zasiahli dve vlny búrok, čo znamenalo 200 výjazdov.

Otvoriť galériu

Hasiči v Zlínskom kraji zaznamenali kvôli večerným a nočným búrkam sprevádzaným silným vetrom zhruba 80 výjazdov. Najzávažnejšia situácia panovala na Kroměřížsku. "Vplyvom silného vetra tu došlo k poškodeniu asi 15 striech rodinných domov, potrhaniu drôtov elektrického napätia a pádu veľkého počtu stromov. V jednom prípade bolo nutné v spolupráci so starostom obce zaistiť tiež náhradné ubytovanie staršie osobe," povedal ČTK hovorca krajských hasičov Pavel Řezníček.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Harry na udeľovaní cien v Londýne.
Foto
Harry je späť v Londýne: Meghan po jeho boku chýba! Stretne sa s bratom Williamom či kráľom Karolom?
Na snímke sprava tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss a hráč a jeho syn Vladimír Weiss ml. počas tlačovej konferencie.
Foto
Vladimír Weiss ml. pred zápasom s Manchesterom City: Chceme sa postarať o senzáciu!
Usmiaty chlapec sa hrá so psíkom (ilustračná fotografia).
Fantázia, čo sa deje v detskom mozgu pri hre so psíkom: Vedci majú PRVÝ dôkaz, zahreje vás pri srdci
Zrážka v Trstíne si vyžiadala život cyklistu.
Aktualizované
Tragická zrážka cyklistu a auta pri Trnave: Senior († 69) svoj boj prehral
Vladimír Weiss ml. je známy búrlivým temperamentom.
Foto
Pokyny z lavičky ignoroval: Kuriózny moment v podaní Vladimíra Weissa ml.
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Americký minister Blinken o smrti vodcu Hizballáhu: Bol brutálnym teroristom, tvrdí
AI model hľadá už schválené lieky, ktoré môžu liečiť aj vzácne ochorenia
Do boja proti vzácnych ochoreniam nastúpi umelá inteligencia: Čítajte, čo dokáže
Marburgova choroba (ilustračná fotografia).
Ďalšia pandémia?! V Afrike sa šíri vážna CHOROBA: Hlásia obete, liečba ešte NEEXISTUJE
Vladimir Kara-Murza bol pozvaný na udelenie Ceny Václava Havla za ľudské práva.
Foto
Dostal sa z ruského väzenia! Kara Murza prehovoril: Situácia je horšia ako ku koncu ZSSR
Policajt sa pozerá na obytnú výškovú budovu, ktorú zasiahol letecký útok izraelskej armády v Bejrúte v skorých ranných hodinách v pondelok 30. septembra 2024.
Foto
Útoky v centre Bejrútu! Desivé FOTO z miesta: Izrael tvrdí, že zabili dvoch vodcov
Bývalý majiteľ sa manželov ozval a vysvetlil, čo stojí za nálezom.
Foto
Manželom záplavy poškodili dom: Voda odhalila HANBU exmajiteľa skrytú v STENE
(ilustr. foto)
Policajná akcia v Bratislavskom kraji: Neuveríte, koľko vodičov chytili s alkoholom v krvi!