Automobilový pretekár Matej Homola (23) a vodný slalomár Jakub Grigar (20) majú na svoj vek netradičnú záľubu: varenie. Skúsenosti a zručnosti pri miešaní, varení, pečení i servírovaní si porovnali v stredu pri stretnutí v Bratislave.
Obaja mladí slovenskí reprezentanti nepatria medzi typických športovcov, ktorí sa jedlu venujú výlučne konzumne. Ukázali, že majú nielen zmysel pre súťaženie, ale aj pre kombináciu chutí, experimentovanie nad panvicou a skúšanie nových postupov. Recepty šéfkuchára Juraja Kolarika dotiahli podľa jeho vlastných slov do „požadovanej a očakávanej kvality“. „Veľmi sa teším, že sme si s Kubom mohli takto nesúťažne zasúťažiť. Každý z nás sa pokúsil o svoje menu z rovnakých surovín a myslím, že sa to celkom podarilo. Ochutnal som z oboch,“ smial sa Maťo Homola. Tvrdí, že vzťah k vareniu získal už v detstve. „Nikdy som neobsedel v izbe s hračkami. Vždy, keď mama varila, tak som chcel ochutnávať, miešať, pomáhať...“ dodal Homola.
Jakub Grigar zasa tvrdí, že na varenie je zvyknutý zo sústredení. „Už od dvanástich sme si počas prípravy v Austrálii varili sami. Nerobí mi to problém, v kuchyni sa bavím rád a tak ako Maťo, aj ja zjem fakt všetko: od slovenskej cez medzinárodnú až akúkoľvek exotickú kuchyňu,“ povedal Grigar. Napriek tomu, že nátierky, steaky so zemiakmi i dezerty v ich podaní zmizli v priebehu niekoľkých minút, obaja športovci sa pozoruhodne zhodli ešte na jednej veci: že ich najobľúbenejším jedlom sú šúľance v akejkoľvek forme.
Grigar & Homola menu:
Predjedlo:
Nátierka zo sušených paradajok so syrom, cesnakom, šalotkou, korením a bazalkou
Hlavný chod:
Steaky z vysokej roštenky
Domáca BBQ omáčka z lúpaných rajčín, cibule, cesnaku a koly Pečené zemiaky s rozmarínom
Šťuchané rozmarínové zemiaky s olivovým olejom a citrónom
Dezert:
Čokoládové lávové tortičky s brandy