Z rúk mladej majsterky odborného výcviku na Združenej strednej škole obchodu a služieb v Leviciach už vyšli desiatky kytíc z bielych reďkoviek, ruží z jabĺk, farebných košíkov z melónov, vozíkov z ananásu či ananásový kohút. „Carving je na Slovensku pomerne vzácna technika, a navštevovala som špeciálne kurzy. Najťažšie je maximálne sústredenie na prácu. Stalo sa mi, že pri vyrezávaní jablčnej ruže som pred koncom zarezala do ovocia trochu hlbšie a bolo po lupienku. Musela som začať odznova,“ smeje sa umelkyňa.
Aby ovocie počas vyrezávania nesčernelo, Veronika ho namáča do špeciálneho roztoku. Ten je jedlý, takže vyrezané diela nie sú iba dekoráciou, ale aj pochúťkou plnou vitamínov. Pri práci používa špeciálne dlátka a nožík z nehrdzavejúcej ocele. „Potrebovala by som ich viac, ale sú drahé, jeden stojí aj 1 500 Sk,“ hovorí.
Kúzlo à la carving?
STARÝ HRÁDOK - Má zlaté ruky! Veronika Gödölleiová
(28) zo Starého Hrádku pri Leviciach prekvapuje svoje
okolie majstrovským tvarovaním ovocia a zeleniny. Venuje
sa carvingu - umeleckému vyrezávaniu plodov zeme.