Pečené mäsko, lokše či pečienky v hlavnom meste husaciny rozvoniavajú na každom rohu. Pochutnať si môžete aj na štrúdľach či dobrom vínku. Stoly sa pod týmito špecialitami budú prehýbať až do Vianoc. Nový Čas sa bol pozrieť, koľko za tieto dobroty zaplatíte. A ako spoznáte tradičnú kvalitu? Správne upečené mäsko má ružovkastú farbu a samo sa odpája od kosti. Lokša by mala mať hnedé „očká“ a husacia pečeň svetlú farbu. Ak sa vám tieto dobroty stretnú na tanieri, budete sa oblizovať až za ušami!
Obed pre 4-člennú rodinu v Husacine u Jakuba
Hus: ....................................................... 63 €
Lokše: .................................... 12 ks - 10,80 €
Pečienka: ................................... 1kg - 64 €
Uhorky a alma papricky: .. 1 veľka miska - 6 €
Domáci pečený chlieb: ...... 1 košík - 1 €
Kapusta: ..........................150g 2 €
Víno: ........................................... flaša - 20 €
Spolu: .................................................. 166, 8 eur
Recept na pečenú hus
1. Hus treba vyčistiť, umyť.
2. Nasolíme jednou hrsťou soli dovnútra, jednou zvonka.
3. Hus pretrieme mliekom.
4. Podľa veľkosti pridáme 0,5 - 1 l vody.
5. V hlbokom hlinenom peká- či dáme do rúry.
6. Hus musí byť čo najviac ponorená v masti.
7. Otáčame každú polhodinu, pečie sa zhruba 3 hodiny.