Vedci z Prešovskej univerzity sa preto rozhodli vyšľachtiť náš druh borievok, ktorý by mal zabezpečiť, aby Slováci neprišli o svoj obľúbený alkohol. Podľa Ivana Šalamona z Fakulty humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity dostali na šľachtenie borievky požiadavku od Zväzu liehovarníkov a výrobcov liehovín. „Predstava je taká, že sa vyšľachtí jeden druh, ktorý u nás bude certifikovaný. Ide o stromček, preto odhadujem, že to bude trvať 5 - 6 rokov,“ vysvetľuje s tým, že by to mali byť borievky s vysokým obsahom silice takzvaných pinénov, ktoré sú pre výrobu borovičky najdôležitejšie. „Určujú totiž chuť nápoja,“ pokračuje.
Borievky sa v súčasnosti importujú prevažne z Albánska, situácia sa však skomplikovala. „Začali ich skupovať Angličania na výrobu ginu a cena preto za rok stúpla trojnásobne,“ vraví Šalamon. Naše borievky drancujú amatérski samozberači a dnes už rastú najmä v ťažko prístupných terénoch. „Pritom len slovenskí liehovarníci by potrebovali ročne 500 ton suchých vytriedených plodov na výrobu destilátu,“ vraví tajomník Združenia výrobcov liehu a liehovín na Slovensku, Július Forsthoffer.