A to ešte nie je všetko. Pred Vianocami sa maslo môže stať nedostatkovým tovarom. Čo je za tým? Aký vývoj predpokladajú výrobcovia mlieka a analytici? Čo všetko môže ešte zdražieť?
Ľudia začínajú šíriť paniku. V obchodoch je nedostatok masla, čo hlásia aj obchodné reťazce. Tento problém pritom netrápi len Slovensko. Vysoké ceny masla sú viditeľné aj v obchodoch v susednom Rakúsku či Česku. V Nemecku dokonca dosiahla jeho cena historické maximum.
Podľa odborníkov sa to však dalo čakať, pretože Európska únia zrušila tzv. mliečne kvóty a výrobcom zostalo priveľa mlieka. „Situácia vznikla ako dôsledok mliečnej krízy z rokov 2015 - 2016, keď boli v Európe extrémne vysoké prebytky mlieka. Následnými opatreniami, ako napríklad finančná injekcia mliečnym farmárom za to, že znížia alebo ukončia jeho produkciu, sme sa z obrovského prebytku prehupli do nedostatkov.“ tvrdí prezident Slovenského mliekarenského zväzu Stanislav Voskár.
1. Nízke stavy hovädzieho dobytka
Pri zrušení kvót na mlieko jeho cena na trhu veľmi klesla. Mnohým výrobcom sa tak neoplatilo spracovávať mlieko, a tak poslali množstvo hovädzieho dobytka na porážku. Situácia sa však postupom času zmenila a na trhu bolo mlieka nedostatok. „Viacerí európski chovatelia v súvislosti s mliečnou krízou znižovali počty hovädzieho dobytka. To sa aktuálne odráža na nedostatku mlieka a tlačí jeho ceny nahor. Index cien mlieka a mliečnych výrobkov podľa FAO (Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) dosiahol najvyššiu hodnotu za posledné tri roky. Táto situácia postupne začína ovplyvňovať aj náš trh a môžeme očakávať, že ceny mlieka a mliečnych výrobkov budú v nasledujúcich mesiacoch pravdepodobne rásť," upozornila analytička Poštovej banky Jana Glasová.
2. V lete je mlieko menej tučné
Pri vysokých teplotách vzniká u dojníc tepelný stres, čo môže negatívne vplývať na dojivosť. „Obsah tuku v mlieku býva v lete nízky, preto je dostupnosť smotany a iných surovín na výrobu masla horšia. Všetko teraz závisí len od toho, ako budú farmári motivovaní zvyšovať produkciu. Momentálne skladové zásoby sú však viac-menej na nule, medziročne chýba až 230-tisíc ton masla a produkcia v Európe je nižšia než 6 %. Do konca roka predpokladáme ďalší rast cien. Zlepšenie by mohlo nastať v zime, kedy býva obsah tukových zložiek v mlieku vyšší. Zníženie cien však môžeme očakávať najskôr začiatkom budúceho roka," vysvetlil Stanislav Voskár, Prezident Slovenského mliekarenského zväzu.
3. Renesancia masla
V poslednom období sa tento výrobok zo smotany teší opäť obľube. Ľudia ho opäť radia do svojich jedálničkov a používajú ho aj pri varení. Stále viac stúpa dopyt po kvalitnejších mliečnych výrobkoch s vyšším obsahom tuku. „Za zvýšenou cenou masla je aj zvýšená spotreba masla, ktorá je spôsobená návratom zákazníkov k tradičnému maslu a ich odklonom od kúpy rastlinných tukov,“ povedal šéf Tatranskej mliekarne Ľubomír Valčuha.
Predajcovia robia, čo môžu
Tesco
Všeobecne cítiť na trhu nedostatok masla, dochádza ku kráteniu dodávok zo strany mliekarní, ale zatiaľ sme schopní pokryť dopyt našich zákazníkov.
Coop Jednota
Situácia na trhu s maslom nie je stále stabilizovaná. Cena stúpa na historické maximum a s našimi obchodnými partnermi ju riešime permanentne. V obchodoch sa môžu vyskytnúť krátkodobé výpadky, ale tie sa snažíme eliminovať v čo najkratšom čase.
Billa
V našich predajniach sme v posledných týždňoch zaznamenali výrazné zvýšenie záujmu zákazníkov o maslo. Robíme všetko pre to, aby naši zákazníci nepociťovali nedostatok, v ponuke máme viacero značiek masla. Každopádne, vyššie náklady našich dodávateľov na vstupnú surovinu sa premietli do zdražovania tohto produktu.
Nevieme splniť objednávky
Ľubomír Valčuha, generálny riaditeľ Tatranskej mliekarne
V súčasnosti nedokážeme na 100 percent uspokojiť potreby trhu. Objednávky našich zákazníkov sme nútení krátiť, nakoľko ich nevieme splniť. Zatiaľ to stále vyzerá tak, že dopyt po masle prevyšuje jeho ponuku, preto predpokladáme, že cena masla ešte porastie.
Pripravte si ho doma
Potrebujete: 1 až 2 šľahačkové smotany (30 alebo 33%)
Postup: Smotanu poriadne vyšľahajte mixérom. Najskôr sa z nej spraví šľahačka, po dlhom mixovaní sa však postupne zmení na maslo a cmar, teda akési kyslé mlieko. Hmotu následne preceďte, aby sa cmar oddelil a ostala vám len hrudka masla. Z 250 ml smotany za 0,69 € vyrobíte asi 90 g masla.
Čím ho nahradiť
Stolový olej
- na varenie, restovanie mäsa a zeleniny či prípravu omáčok
- pri pečení treba použiť o štvrtinu menej oleja ako je v recepte masla
Bravčová masť
- vhodná na pečenie – má vysokú tepelnú odolnosť
- môžete si ju vytopiť aj doma z čistej bravčovej slaniny
Margarín
- vhodný najmä na pečenie do cesta, na pečivo či základ nátierok
- neobsahuje cholesterol
Arašidové maslo
- do omáčok a nátierok, na pečenie do cesta
- bohaté na minerály, draslík, horčík, vlákninu, niacín a vitamín E
Avokádo
- na prípravu nátierok či plniek
- pri pečení použite namiesto masla do cesta rovnaké množstvo rozmixovaného avokáda