Niekedy je to aj nízky alebo žiadny obsah mlieka, na ktoré je nejeden Slovák alergický. Celkovo 19 horkých čokolád vzali do laboratória odborníci z českého mesačníka dTest. A výsledky boli prekvapujúce. Obsahujú veľa cukru a mlieko nájdete v každej z testovaných.
Odborníci si v čokoládach všímali obsah tuku, nežiaducich látok, ale najmä kakaa. Kakao je drahá zložka, od jej obsahu veľa závisí. Kakaové maslo alebo sušina v horkej čokoláde musia tvoriť aspoň 18 percent. „Všetky výrobky pred legislatívnym nárokom obstáli. Najmenej sa ho však nameralo v čokoláde Figaro,“ uviedla Vanda Jarošová z českého mesačníka dTest.
Vanda Jarošová, dTest: Nežiaduce látky upravuje Únia
- Prirodzenou súčasťou vulkanickej pôdy v trópoch, kde sa pestuje kakao, je kadmium. Jeho dlhodobý príjem môže poškodiť pečeň, obličky, či zvýšiť riziko rakoviny. Zisťovanie obsahu kadmia pri čokoládových výrobkoch je preto bežné. U testovaných čokolád bola najvyššia zistená hodnota na štvrtine limitu. Ochratoxin A je produkt plesní, ktoré môžu kakaové bôby napadnúť počas spracovateľského procesu. Ani v jednom výrobku sa však nenašli.