Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.09.2017 11:45 | Správy | Peniaze

Plánujete si vziať hypotéku? Oplatí sa to do konca roka, potom prídu zmeny!

Mladým sa oplatí vziať si zvýhodnenú hypotéku ešte do konca tohto roka. Od budúceho roka by sa totiž mohli podmienky poskytovania týchto úverov upraviť.

Parlament totiž rokuje o zavedení odpočítateľnej položky pri úveroch. Žiadateľ o zvýhodnenú hypotéku pre mladých musí mať od 18 do 35 rokov a jeho príjem nesmie prekročiť 1,3-násobok priemernej hrubej mzdy v národnom hospodárstve za predchádzajúci rok. Od októbra to predstavuje sumu najviac 1227,20 eura. Ak žiadajú o úver dvaja, horná hranica nesmie prekročiť 2,6-násobok priemernej mzdy, teda 2544,40 eura. "Je to tretia najvyššia hranica príjmu na získanie zvýhodneného úveru na bývanie," uviedla spoločnosť Fincentrum.

V súčasnosti štát spolu s bankami zvýhodňuje hypotéky pre mladých tak, že ich dotuje vo výške 3 %. Štát prispieva dve a banky jedno percento. V parlamente je však v druhom čítaní novela zákona o dani z príjmov, ktorá má zaviesť daňový bonus na zaplatené úroky pri úveroch.

Ak Národná rada SR schváli návrh na zmenu dotovaných hypoték pre mladých, od nového roka si budú môcť mladí zarátať najviac polovicu zaplatených úrokov z hypotéky ako daňový bonus, ktorý si uplatnia pri daňovom priznaní. Najviac to však môže byť 400 eur ročne. "Mladí ľudia, ktorí majú záujem o vlastné bývanie, by mali zvážiť situáciu a využiť ešte súčasné podmienky do konca roka," uviedol senior analytik Fincentra Peter Világi.

Spoločnosť vníma výhodu nového systému v tom, že podpora hypoték sa zjednoduší a zavedie väčší poriadok. Zároveň sa toto zvýhodnenie bude týkať nielen hypoték, ale všetkých úverov na bývanie. Na druhej strane, celý proces administratívy sa prenesie na klienta, ktorý si bude musieť počítať zvýhodnenie a vypĺňať daňové priznanie, pričom úsporu dostane až po roku, nepocíti ju okamžite ako v súčasnosti. Finančné prostriedky pritom ušetrí aj samotný štát.

 

Fincentrum zároveň upozorňuje, že zvýhodnenie bude nielen nižšie a administratívne náročnejšie pre klientov, ale chystajú sa aj nové obmedzenia. Národná banka Slovenska zvyšuje povinnú rezervu pre klientov, ktorá im musí ostať po zaplatení všetkých výdavkov. Od nového roka sa zvyšuje na 15 % a od júla budúceho roka až na 20 %. "Zároveň očakávame, že Európska centrálna banka začne v budúcom roku postupne dvíhať úrokové sadzby, čo sa odzrkadlí aj na zvýšených úrokoch všetkých úverov," dodáva Világi.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Frustrated parents having an argument in the kitchen.
Je vo vašom živote PATOLOGICKÝ KLAMÁR? 10 znakov, pri ktorých treba spozornieť!
Na snímke bývalý český premiér Andrej Babiš.
Hnutie ANO vyhralo voľby: Účasť bola nižšia ako pred štyrmi rokmi
Niektoré okresy na Slovensku zasiahnu prívalové povodne! (Ilustračné foto)
Výstrahy pred povodňami platia aj naďalej: V týchto okresoch si dávajte pozor
Most v banskobystrickej mestskej časti Kremnička, ktorý vo štvrtok 19. septembra 2024 náhle uzavreli pre jeho havarijný stav a spolu s ním aj úsek rýchlostnej cesty R1 idúcej pod ním, začali búrať.
Most v Kremničke: Búranie bude pokračovať aj v sobotu večer
Nominantka Demokratickej strany do novembrových prezidentských volieb v USA Kamala Harrisová
Viceprezidentka prijala pozvanie do druhej predvolebnej debaty: Pridá sa aj Trump?
(ilustračné foto)
Najvhodnejšie zamestnanie podľa znamenia zverokruhu: TOTO je pre vás ideálna práca! Čas zmeniť kariéru?
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Erdogan si želá stretnutie so sýrskym prezidentom: O čom s ním chce diskutovať?
Hrad Likava.
Hrad Likava sa na dva roky uzavrie: Liptovské múzeum začalo s rekonštrukciou
Na snímke predseda vlády ČR Andrej Babiš
Česi prichádzali k volebným urnám: Jasne vedie Babišovo hnutie! Ako sú na tom ostatné strany?
Náhla smrť ženy bola spôsobená syndrómom náhlej arytmickej smrti.
Muž prišiel z práce a naskytol sa mu najhorší pohľad: Strašné, čo sa stalo s jeho ženou († 31)
Zubra zachytila aj ďalšia Slovenka, ktorá sa s fotkou podelila v komentári.
Váš Tip
Peter nakrútil ducha lesa: Extrémne vzácny jav na východnom Slovensku! Toto mu závidia aj dokumentaristi
Rakúska polícia (ilustračné foto).
Foto
Hrôza u našich susedov: Slovák mal starenku († 91) zneužiť a zabiť! Zverejnili FOTO podozrivého