Na sobotný Mňam Fest sa pripravovala chutná jahňacina, vyrábali sa klobásky a miesili koláče, no azda najväčším lákadlom bol 350-kilový býk, ktorého majstri kuchári piekli až osem hodín!
Mňam Fest otvoril svoje brány o 10.00 doobeda. Najväčší ťahák festivalu jedla sa piekol celú noc. „Bol to ročný, 350- kilový býk, chovaný na čistej tráve z našich lúk a piekol sa takmer osem hodín. Vypredal sa za dve hodiny,“ prezradili mäsiari Michal (27) a Marián (34). Okrem nich na Mňam Fest dorazilo 115 vystavovateľov potravín z celého Slovenska. Tí, ktorí nemali chuť na sýte jedlá, si mohli vybrať z 25 druhov zeleniny či ovocia a takmer 55 odrôd jabĺk.
Pre väčších hladošov si však organizátori pripravili dobroty, až sa slinky zbiehali - mäsiari si zmerali sily pri výrobe klobás, kuchári zase pri varení rôznych druhov gulášov. Ponúkali sa aj syry, koláče i lekváre. Domáci slivkový tu v deň svojich 81. narodenín i menín tradičným spôsobom vyrábala Ľudmila Bátorová. „Lekvár sa varí celý deň, od rána do večera a stále ho treba miešať,“ povedala s úsmevom pani Ľudmila.
Podľa primátora Bánoviec nad Bebravou Mariána Chovanca aj tento rok festival navštívilo vyše desaťtisíc ľudí. Kým vlani zjedli takmer 19 000 farmárskych dobrôt, tento rok bol ich apetít ešte o čosi väčší. Za päť hodín si pochutnali na 20-tisíc jedlách!
Ako upiecť býka
- ročný 350 kg býk sa týždeň marinoval v marináde z oleja, soli, cesnaku, bieleho a čierneho korenia, kmínu a tajnej ingrediencie. Deň pred pečením sa naparoval, aby bolo mäso šťavnaté a následne sa osem hodín piekol.