Mylnou predstavou väčšiny
domácností je, že tým, čím si
pri oslavách pripíjajú, je šampanské.
Takto sa označuje
iba šumivé víno pochádzajúce
z oblasti Champagne, nachádzajúcej
sa na severe
Francúzska. Ostatné šumivé
vína sa nazývajú sekty.
Poznátezákladné rozdiely?
Ako vysvetlil Miloslav Popovič
zo spoločnosti Hubert
J.E., sekt alebo inak šumivé
víno sa vyrába z kvalitnej
zmesi vín a oxid uhličitý, ktorý
obsahuje, pochádza z kvasenia.
Takýto mok získava
bublinky a jemné perlenie
prirodzeným spôsobom, takže
ani po otvorení fľaše nevyšumí
tak rýchlo, ako napríklad
pri sýtených vínach. Tie
sú lacnejšou náhradou sektu
a oxid uhličitý sa do nich pridáva
umelo, sýtením.
Ako ho správne skladovať
„Všeobecne sa odporúča, aby
sa sekt po jeho zakúpení príliš
dlho neskladoval. Umiestniť
by sa mal na chladné tmavé
miesto, a to buď do pivníc
alebo chladničky na víno.
Fľašu radšej postavte, nepoložte,
pretože tým znížite
možnosť vzniku pachute po
korku a úbytku tlaku,“ vysvetľuje
Popovič. Škodlivé je
tiež kolísanie teplôt, časté
ochladzovanie sektu škodí
rovnako ako jeho preprava
v príliš prekúrenom aute.
Nezabúdajte na teplotu
Nesprávne vychladené vína
neprinášajú ten správny pôžitok
a buď sa z nich neuvoľňujú
vonné látky, alebo
majú, naopak, skreslenú
chuť. Biele a ružové vína
by ste mali podávať pri
teplote 10 až 12 °C, červené
najlepšie chutia pri izbovej
teplote, teda okolo
16 – 18 °C. Šumivé biele víno
a šampanské vychlaďte
na 5 až 7 °C, ružový
sekt na 6 až 8 °C a červený
na 9 – 11 °C. Sekt nalievajte
do vysokých úzkych pohárov
z tenkého číreho skla.
Aký nápoj k jedlu
V zásade platí, že k bielemu
mäsu sú vhodné biele vína
a k tmavému červené. Pred
jedlom sa vyhnite prípitku
s tvrdým alkoholom, pretože
môže vyvolať nežiaduce vnemy.
Vhodnejšie sú skôr vermuty,
dezertné, likérové, šumivé
vína či suché scherry.
K smaženým a pečeným rybám
sa hodia vína bielych
aromatických odrôd, k zákuskom
i ovociu polosladké
a sladké vína či sekty. Šumivé
a perlivé vína by sa mali
podávať k slaným koláčom,
opekancom s makom alebo
rybacím šalátom. K rybacej
alebo kyslej šošovicovej polievke
sa víno neservíruje.
Označovanie vín
Pri samotnom vyberaní vín si nezabudnite dobre pozrieť etikety. Zákon totiž presne určuje, čo všetko musia obsahovať. Predovšetkým treba vedieť, že musia byť preložené do slovenčiny. Ďalej by mali mať tieto údaje:
• meno alebo adresa vinára, pri právnickej osobe jej názov a sídlo,
• obchodný názov a pri akostnom odrodovom, akostnom s prívlastkom
a akostnom z ohraničenej vinohradníckej plochy aj názov odrody,
• štátne kontrolné číslo (akostné s prívlastkom, akostné z ohraničenej plochy
a tokajské víno),
• objem balenia,
• číslo výrobnej dávky,
• obsah alkoholu,
• ďalšie údaje pre jednotlivé druhy vína.
Nedajte sa oklamať bublinkami
V týchto dňoch sa ľudia čoraz viac orientujú na nákup rôznych nápojov. Víno patrí na štedrovečerný stôl, ale hlavne Silvester si bez vína väčšina z nás nevie ani predstaviť. Ale pozor, aj medzi nimi sú veľké rozdiely. Viete, ako rozpoznať sekt, šampanské či sýtené víno? Ktoré sa k akým jedlám hodia, ako sa majú skladovať a aká má byť správna teplota pri servírovaní?