BRATISLAVA/PRAHA/VIEDEŇ/BUDAPEŠŤ - Hmmmmm, to sú ale dobroty! Nový Čas „nakukol“ do kuchýň vianočných trhov v štyroch hlavných mestách strednej Európy a porovnal ceny s bratislavskými.
Ponuka a dopyt sa v jednotlivých mestách trochu odlišujú. Kým v Bratislave „letia“ najmä mastné chleby, lokše a cigánska pečienka, vo Viedn sú to jablká v karameli.
Tamojšie dobroty vám vytiahnu z vrecka najviac peňazí. Veď len za cukrovú vatu tu „vysolíte“ v prepočte až 190 Sk a za praclík 114 Sk. V Prahe letia najmä zemiakové placky, štrúdľa a punč. Placky sú dokonca o 50 halierov lacnejšie ako u nás! Pre trhy v Budapešti sú typické zabíjačkové špeciality a pečená tekvica. Jaternice a klobásy však ani zďaleka nemajú ľudové ceny. Jedna porcia „hurky“ stojí 166 Sk a klobásy 200 korún.
Viedeň
Punč: | 114 Sk |
Štrúdľa: | 99 Sk |
Hotdog: | 114 - 133 Sk |
Zemiaková placka: | 57 Sk |
Langoš: | 84 Sk |
Cukrová vata: | 76 - 190 Sk |
Praclík: | 95 - 114 Sk |
Kukurica: | 76 Sk |
Bratislava
Punč: | 30 - 40 Sk |
Štrúdľa: | 20 - 25 Sk |
Zemiaková placka: | 20 Sk |
Langoš: | 20 Sk |
Lokša: | 15 Sk |
Kukurica: | 20 Sk |
Varené víno: | 20 - 25 Sk |
Cigánska pečienka: | 55 Sk |
Budapešť
Pálenka z medu: | 42 Sk |
Štrúdľa: | 50 Sk |
Pagáč: | 25 Sk |
Pečená klobása: | 200 Sk |
Jaternica: | 166 Sk |
Medovník: | 83 - 133 Sk |
Orechový trdelník (mega): | 166 Sk |
Pečená tekvica: | 25 Sk |