Výdatné dažde im tohto roku dopriali bohatú úrodu, čo potvrdzujú najmä plné košíky obľúbených dobrôt. Chutné hríby sa tak rýchlo dostali aj na trhoviská. Okrem celých kúskov sa na pultoch objavujú najmä sušené hríby. Nový Čas zisťoval, za koľko voňavé hríby do polievok či omáčok predávajú a na čo si pri ich kúpe treba dávať pozor.
Trh na Miletičovej
Kuriatka: 1,60 €/ 100 g
Dubáky: 2,50 €/ 100 g
Ceny sušených hríbov
Fresh Market
Zmes: 0,75 €/10 g
Dubáky: 2,20 €/20 g
Trnavské mýto
Zmes: 0,90 €/10 g
Dubáky: 2,20 €/20 g
Čo si pri kúpe všímajte:
1. Huby nakupujte od serióznych predajcov, ich tovar musí spĺňať isté kritériá.
2. Hríby musia byť rozrezané, aby si zákazník mohol overiť, či v nich nie sú larvy.
3. Už na prvý pohľad musí hríb vyzerať zdravo a nemôže byť naplesnený.
4. Všímajte si, či nie sú ponúkané huby premočené, predajcovia ich zvyknú máčať vo vode, aby boli ťažšie.
Tipy pre hubárov a gazdinky
Správne sušenie
Hríby nakrájame na 5 mm plátky a necháme usušiť na sitách na slnku alebo v sušičke. Zlý na sušenie je papier alebo plech, huba sa nesuší z oboch strán a vyliahnu sa larvy. Sušiť môžeme veľké dubáky či bedľu.
Ako ich zamraziť
Pred mrazením huby prevaríme v slanej vode niekoľko minút. Po tom, ako vyschnú a sú zbavené baktérií, ich zabalíme do mikroténových vreciek. Mrazíme najmä tvrdé huby, kuriatka či mladé dubáky.