Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Veľký test rýchlej mrazenej večere: Šunkové pizze takmer bez šunky a syra!

Veľký test rýchlej mrazenej večere: Šunkové pizze takmer bez šunky a syra!

Zdroj: iStock

Reklama

Rýchla večera za pár peňazí. To si mnohí predstavia pod mrazenou pizzou. Stačí ju len kúpiť, dať do rúry a o pár minút si už pochutnávať.

Čo sa však skrýva v škatuli s lákavým obrázkom talianskej pochúťky? Na zloženie sa pozreli odborníci z českého mesačníka dTest a zostali nemilo prekvapení. Výrobcovia šetria na syre, šunke a aj paradajkovom základe. A ako ukázal test, namiesto syra mozzarella používajú lacnejší eidam. Ako dopadli niektoré z nich?

Zázraky nečakajte od žiadnych mrazených pízz. Podrobným čítaním etikiet si však môžete pomôcť, aby ste si neskôr na tanieri ušetrili sklamanie. Do porovnávacieho testu nakúpili odborníci z českého mesačníka dTest šunkové aj syrové pizze. Pri šunkových sledovali najmä obsah a kvalitu šunky a syra. „Do úvahy sme brali percentuálne zastúpenie aj skutočné množstvo. Päť percent šunky na 300-gramovej pizzi nie je to isté, čo na pizzi vážiacej 500 gramov,“ vysvetlila Vanda Jarošová z českého časopisu dTest. Do celkového hodnotenia sa premietla aj kvalita šunky, pretože škrob ani pridaná sójová bielkovina sa v teste nestretli u odborníkov s pochopením.

Pripravte si ju doma sami

Potrebujete:

  • 400 g hladkej múky
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL cukru
  • 20 g droždia
  • 4 dl vlažnej vody paradajkové pyré mozzarellu bazalku, oregano šunku

Postup:

  • z vody, cukru a droždia urobte kvások
  • v miske zmiešajte múku, soľ, olej a kvások
  • vypracujte vláčne cesto, ktoré mieste aspoň 15 minút
  • dajte na hodinu vykysnúť na teplé miesto pod utierkou
  • cesto rozvaľkajte, dajte na plech
  • potrite pretlakom, pridajte soľ, bylinky, šunku a napokon
    mozzarellu

Autor: Novy Cas, Nina Lednická

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace