Čo sa však skrýva v škatuli s lákavým obrázkom talianskej pochúťky? Na zloženie sa pozreli odborníci z českého mesačníka dTest a zostali nemilo prekvapení. Výrobcovia šetria na syre, šunke a aj paradajkovom základe. A ako ukázal test, namiesto syra mozzarella používajú lacnejší eidam. Ako dopadli niektoré z nich?
Zázraky nečakajte od žiadnych mrazených pízz. Podrobným čítaním etikiet si však môžete pomôcť, aby ste si neskôr na tanieri ušetrili sklamanie. Do porovnávacieho testu nakúpili odborníci z českého mesačníka dTest šunkové aj syrové pizze. Pri šunkových sledovali najmä obsah a kvalitu šunky a syra. „Do úvahy sme brali percentuálne zastúpenie aj skutočné množstvo. Päť percent šunky na 300-gramovej pizzi nie je to isté, čo na pizzi vážiacej 500 gramov,“ vysvetlila Vanda Jarošová z českého časopisu dTest. Do celkového hodnotenia sa premietla aj kvalita šunky, pretože škrob ani pridaná sójová bielkovina sa v teste nestretli u odborníkov s pochopením.
Pripravte si ju doma sami
Potrebujete:
- 400 g hladkej múky
- 2 PL olivového oleja
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL cukru
- 20 g droždia
- 4 dl vlažnej vody paradajkové pyré mozzarellu bazalku, oregano šunku
Postup:
- z vody, cukru a droždia urobte kvások
- v miske zmiešajte múku, soľ, olej a kvások
- vypracujte vláčne cesto, ktoré mieste aspoň 15 minút
- dajte na hodinu vykysnúť na teplé miesto pod utierkou
- cesto rozvaľkajte, dajte na plech
- potrite pretlakom, pridajte soľ, bylinky, šunku a napokon
mozzarellu