V dedinke pri Brezne sa konalo netradičné podujatie: Hodnotila sa chuť báb!
26. 9. 2017, 8:00 (aktualizované: 30. 4. 2021, 15:47)

Zdroj: YouTube.com
Haruľa, spišská haruľa, zemiaková placka či zemiaková baba... Túto pochúťku, ktorú miluje zrejme každý, piekli v sobotu vo Valaskej (okr. Brezno). Každá gazdinka a každý región má svoj recept, sú ich desiatky.
Toto jedlo je obľúbené po celom Slovensku. „Ja som skôr mäsová, ale haruľu robievame. Viem, že sa robí aj so slaninkou, plnená či na plechu,“ povedala Zuzana (49). Jej syn Pavol (26) ju zbožňuje s kyslým mliekom. Nuž, koľko ľudí, toľko chutí. Základom harule sú zemiaky, ktoré patria do slovenskej kuchyne už od nepamäti, a múka. Ich zmiešaním vznikli mnohé ďalšie jedlá, ktoré sa pre našu gastronómiu stali typické.
Placka od starej mamy
Potrebujete:
1 kg zemiakov, 200 g hladkej alebo polohrubej múky, soľ, 1 vajce
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka a teplé ošúpeme. Nastrúhame nahrubo do misky. Pridáme múku, soľ, vajce a vypracujeme hladké cesto. Z cesta vykrajujeme väčšie hrudky, ktoré vyvaľkáme na malé placky. Opečieme z oboch strán na suchej teflónovej panvici do zlatista.
Anketa
Chutia vám zemiakové harule a placky?
Hlasovanie bolo ukončené
Autor: kil