Redakciu Nového Času zaplavili fotografie nádherných úlovkov, ktoré našli čitatelia pri potulkách prírodou. Hoci sa väčšina rozhodne huby uskladniť na zimu, či už sušením, mrazením alebo zavarením, najchutnejšie sú čerstvé. Vyskúšajte niektoré recepty a oživte si jesenný jedálny lístok.
Špagety s kuriatkami
Potrebujete
300 g kuriatok
150 g nakrájanej slaninky
3 strúčiky cesnaku
1/3 póriku
špagety
olivový olej
smotanu na varenie
kurkumu, soľ, pažítku
smotanu na varenie
Postup
- Nakrájaný pórik opražte na oleji. Pridajte slaninku a nechajte opiecť. Pridajte na plátky nakrájaný cesnak a kuriatka. Osoľte, okoreňte, pridajte asi 1,5 dcl vývaru alebo vodu a bujón. Nechajte chvíľku podusiť. Stiahnite z plameňa a pridajte smotanu. Nechajte chvíľu povariť. Podávajte so špagetami, posypané pažítkou.
Český hubovník
Potrebujete
3 vajcia
7 bielych rožkov
3 PL krupice
350 g čerstvých húb
250 ml mlieka
1 cibuľu
3 strúčiky cesnaku
soľ, korenie
bravčovú masť
Postup
- Huby nakrájané na kocky podusíme. Nakrájané rožky zalejte mliekom, kým nevznikne kaša. Do zmesi pridajte cesnak, vajcia, cibuľu, korenie, soľ. Zmiešanú zmes dajte do pekáča a pečte asi 20 minút na 180 stupňov.
Lesný krém
Potrebujete
150 g dubákov
smotanu na varenie
1 cibuľu
1 strúčík cesnaku
3 zemiaky
soľ, korenie, tymian, bobkový list
maslo
Postup
- K opraženej cibuli pridajte huby a cesnak. Zalejte vývarom, pridajte korenie a bylinky. Povarte a pridajte na kocky nakrájané zemiaky. Keď sú uvarené, vyberte väčšinu spolu s hubami. Rozmixujte a pridajte smotanu a zvýšok zemiakov a húb.