A zo zistení zostali doslova šokovaní. Ako skončili niektoré z nich? Odborníci z českej iniciatívy Vím, co jím sa dôkladne pozreli na čučoriedkové jogurty. Celkovo otestovali 12 výrobkov, pričom boli medzi nimi nízkotučné, smotanové aj polotučné varianty. „Okrem aróm na posilnenie čučoriedkovej chuti a ovocných alebo zeleninových koncentrátov na zvýraznenie farby obsahujú najmä pektíny alebo kukuričný škrob,“ upozornila Hana Večereková z Vím, co jím. Tieto látky sa však nesmú pridávať do bielych jogurtov. Podľa Večerekovej je tak lepšie kúpiť si biely jogurt a dochutiť ho čerstvým ovocím.
Výpočet množstva ovocia
Príklad:
Jogurt má 20 % ovocnej zložky s 30 % podielom čučoriedok
Postup:
30 x 0,2 = 6
Výsledok:
V 100 g jogurtu je 6g ovocia, v 150 g tégliku ho je 9 g čo je zhruba 7ks čučoriedok