Až v polovici prípadov boli väčšie rozdiely, ktoré značne ovplyvňovali kvalitu výrobkov. „Pri šunke je to napríklad nižší podiel mäsa a, naopak, vyšší obsah soli, viac dusitanov a menej bielkovín. Pri pizzi dostanú spotrebitelia chudobnejšie obloženie, v sladených nápojoch sa používa glukózovo-fruktózový sirup namiesto cukru,“ vymenúva ministerka. „Znova sa tak potvrdilo, že nadnárodní výrobcovia delia zákazníkov v EÚ na dve triedy,“ dodala.
Ako tomu chcú kompetentní zabrániť? Slováci pred niekoľkými mesiacmi otvorili tému tzv. potravinového rasizmu. Už budúci piatok sa v Bratislave stretnú zástupcovia viacerých krajín na spotrebiteľskom samite. Európska komisia chystá novú metodiku pre porovnávacie testy potravín a do jej prípravy naliali milión eur. Zároveň EÚ začína diskutovať s výrobcami potravín o sankciách, ak budú ponúkať kvalitatívne odlišné potraviny.
1. Berger - morčacia šunka - plátky
ROZDIELY | SLOVENSKO | RAKÚSKO |
Vzhľad | menej súdržná, rozpadávajúca sa |
súdržná, pevná |
Zloženie | 75 % morčacie prsia | 92 % morčacie mäso |
2. Berger - wellness šunka bravčová
ROZDIELY | SLOVENSKO | RAKÚSKO |
Vzhľad | plátky s výraznou mozaikovou kresbousúdržná |
plátky s jemnou mozaikovou kresbou |
Textúra | súdržná | menej súdržná |
Množstvo mäsa | 85,4 g/100gt | 91,9 g/100 g |
3. Brie - francúzsky plnotučný syr s bielou plesňou na povrchu
ROZDIELY | SLOVENSKO | RAKÚSKO |
Vzhľad | nerovnomerne porastený bielou plesňou |
rovnomerne porastený bielou plesňou na celom povrchu |
Textúra | cesto redšie, kôra na bokoch necelistvá |
cesto tuhšie, kôra celistvá |
Pach a chuť | primerane kyslastá | primerane slaná |
4. Kotányi, čierne korenie celé
ROZDIELY | SLOVENSKO | RAKÚSKO |
Pach | menej výrazný | výrazný |
Chuť | menej výrazná | výrazne korenistá, charakteristická pre čierne korenie |
5. Dr. Oetker ristorante, pizza mozzarella
ROZDIELY | SLOVENSKO | RAKÚSKO |
Vzhľad | kúsky paradajok a 5 koliesok syra mozzarella |
kolieska paradajok a 7 koliesok syra mozzarella |
Zloženie na obale |
17 % syr mozarella, 5 % syr eidam, paradajky, paradajkový koncentrát | 21 % plátkovej mozzarelly, syr, eidam, 21 % paradajkový pretlak, 8,3 % koktailové paradajky |
6. Fanta pomaranč
ROZDIELY | SLOVENSKO | RAKÚSKO |
Zloženie | fruktózo-glukózový sirup |
cukor |
Množstvo použitej pomarančovej šťavy z koncentrátu |
5,0 % | 5,3 % |
7. 15 fishfingers - rybích prstov 420 g
ROZDIELY | SLOVENSKO | RAKÚSKO |
Veľkosť | nevyrovnané, najmä v dĺžke rybích prstov a v hmotnosti |
vyrovnané |
Obaľovacia zmes | hrubozrnná | jemnozrnná |
Označenie a zistená hodnota |
58 % mäsa a 53,3 % | 65 % mäsa a 59,6 % |
8. Brusnica veľkoplodná sušená, slaná
ROZDIELY | SLOVENSKO | RAKÚSKO |
Chuť | sladkokyslá | sladkokyslá, výraznejšie sladká |
9. Druhy čokoládových špecialít Merci
ROZDIELY | SLOVENSKO | RAKÚSKO |
Chuť | výraznejšia chuť aromatických látok |
výraznejšia chuť použitých surovín |
Textúra náplne | mäkká až polotuhá | mäkká |
10. Nesquik - guľôčky
ROZDIELY | SLOVENSKO | RAKÚSKO |
Obal | zatavená upravená fólia v tvare vrecka s farebnou potlačou |
zatavené plastové vrecko vložené v kartónovej skladačke s farebnou potlačou |
Výroba | Poľsko | Nemecko |
11. Mikado paprika sladká mletá
ROZDIELY | SLOVENSKO | RAKÚSKO |
Pach | paprikový | čistý, výrazný, paprikový |
Chuť | papriková, horkastá | čistá, papriková, sladkastá |
12. Dulano slanina krájaná
ROZDIELY | SLOVENSKO | RAKÚSKO |
Textúra | tuhšia | primerane mäkká a vláčna |
Farba svaloviny | mäsovo-bordová | mäsovo-bordová mäsovo-červená |
13. Slávky jedlé v paradajkovej omáčke
ROZDIELY | SLOVENSKO | RAKÚSKO |
Doba spotreby po otvorení |
do 3 dní | do 2 dní |
Textúra slávok | primerane mäkká, súdržná |
mäkká, rozpadávajúca sa |
14. Sušené paradajky
ROZDIELY | SLOVENSKO | RAKÚSKO |
Textúra | mäkká až polotuhá, menej súdržná |
polotuhá, súdržná |
Farba oleja | tmavožltá | zeleno-žltá |
15. Syr ementál, plnotučný strúhaný
ROZDIELY | SLOVENSKO | RAKÚSKO |
Vzhľad | povrch matný - mierne múčnatý |
povrch lesklý |
Zloženie | protihrudkujúca látka: zemiakový škrob |
bez zemiakového škrobu |
16. Zeleninová zmes s maslom, hlbokozmrazená
ROZDIELY | SLOVENSKO | RAKÚSKO |
Podiel mrkvy | 45,5 % | 40,1 % |
Podiel hrášku | 16,7 % | 29,0 % |