Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.10.2017 18:48 | Správy | Zahraničné správy

Putinove narodeniny sa nezaobišli bez protestov: Ulice zaplnili nespokojní demonštranti

Podporovatelia ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného demonštrovali v sobotu v rôznych častiach krajiny.

Urobili tak v súlade s jeho výzvou, aby týmto spôsobom vyvíjali nátlak na úrady, od ktorých požadujú povolenie jeho kandidatúry v budúcoročných prezidentských voľbách. Zhromaždenia boli usporiadané v deň 65. narodenín ruského prezidenta Vladimira Putina, a to väčšinou bez úradného povolenia. Polícia napriek tomu proti demonštrantom nezasahovala a zadržala iba niekoľko osôb, informovala agentúra AP.

Navaľného štáb vyzval na protesty v 80 mestách vrátane Moskvy, kde sa však tentoraz zišlo výrazne menej ľudí ako pri predošlých takýchto podujatiach. Účasť na zhromaždeniach v rôznych regiónoch Ruska sa podľa AP pohybovala v rozmedzí od niekoľkých desiatok po stovky demonštrantov.

Hlavná demonštrácia bola naplánovaná v Petrohrade, ktorý je rodiskom oslavujúceho Putina. Najväčšie zhromaždenie však bolo hlásené z Moskvy, kde prišli na Puškinovo námestie v centre mesta prevažne mladí ľudia. Demonštranti mávali ruskými zástavami a pokrikovali heslá "Rusko bude slobodné" a "Nechajte Navaľného kandidovať".

Otvoriť galériu
Polícia účastníkov moskovskej demonštrácia varovala, že nie je povolená, a vyzývala ich, aby sa rozišli, ani v nasledujúcich hodinách však proti nim nezakročila. Demonštranti neskôr v sprievode policajtov pochodovali po Tverskej ulici smerom ku Kremľu pokrikujúc "Putin, choď preč" či "Budúcnosť bez Putina". Ich vstupu na Červené námestie zabránili zátarasami.

Rozhodnutie ruských orgánov nezakročiť v sobotu proti opozičným demonštrantom v Moskve kontrastuje s odozvou na predošlé demonštrácie zvolané Navaľným v hlavnom meste, pri ktorých polícia zadržala viac než 1000 demonštrantov. Podľa AP išlo o snahu vyhnúť sa takémuto zásahu počas Putinových narodenín. Samotný Navaľnyj si v súčasnosti odpykáva 20-dňový trest väzenia za opakované výzvy na účasť na nepovolených verejných zhromaždeniach.

 

Navaľnyj sa chce v budúcoročných voľbách uchádzať o funkciu ruského prezidenta. Je ostrým kritikom súčasného prezidenta Putina, ktorý zatiaľ nepotvrdil, či sa bude v marci 2018 uchádzať o štvrté funkčné obdobie. Navaľnyj svoju kandidatúru na prezidenta oznámil koncom minulého roka. Odvtedy po celom Rusku zakladá svoje volebné štáby a stretáva sa s voličmi.

Vo svojich aktivitách pokračuje aj napriek tomu, že oblastný súd v ruskom Kirove v máji ponechal v platnosti verdikt vynesený voči nemu súdom nižšieho stupňa v kauze sprenevery. Podľa zákona o voľbách ruského prezidenta sa Navaľnyj vzhľadom na usvedčenie z trestného činu nemôže uchádzať o prezidentský úrad najbližších desať rokov, ak ho súd nezbaví viny i trestu. Samotný Navaľnyj je však presvedčený o tom, že ruská ústava mu takúto možnosť ponecháva.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Slovan utrpel jednu z najvyšších prehier v histórii! Experti o príčinách: S takým výkonom neuspejete!
Vládne konsolidačné opatrenia nahnevali Slovákov
Foto
Konsolidačné opatrenia nahnevali Slovákov: Politici by mali začať šetriť od seba! Čo sa ľudí najviac dotklo?
Dvojica spolu randí krátko.
Foto
Rozvášnená Sklenaříková ukázala NOVÉHO priateľa! Horúce bozky na červenom koberci: Aha, koho ulovila
Karsci sedel vzadu v aute. Po zrážke, žiaľ, utrpel zranenia nezlučiteľné so životom.
Foto
Nezvratný osud? Smrť verného fanúšika Karcsiho († 63) cestou zo zápasu: Zomrel v aute, v ktorom nemal byť!
Mačák (v krúžku) získal so spoluhráčmi veľa úspechov.
Foto
Smutná správa pre športový svet! Bolestivý koniec futbalistu Jara Mačáka († 50): Ku koncu už len šepkal
Ilustračné foto
Foto
Horor v Zázrivej: Úchylák lákal malé školáčky do auta! Jedna z nich skončila v nemocnici
Robert Fico znižuje DPH na potravinách, ktoré ľudia kupujú najčastejšie.
Fico a Takáč sľubujú lacnejšie potraviny: Ako si vláda posvieti na obchodníkov?
Herečka bola považovaná za sexsymbol 50. rokov.
Foto
Žijúca legenda: Sophia Loren oslavuje 90. narodeniny! Spoznáte ju ešte?
Mohamed Al Fayed († 94), otec Dodiho Al Fayeda († 42), ktorý bol priateľom lady Diany († 36), bol posmrtne obvinený zo znásilnenia.
Foto
Priateľ († 42) princeznej Diany († 36): Temné ODHALENIE o jeho otcovi († 94)! Otrasné, čo mal robiť ženám
Mesiac obieha okolo planéty Zem
Planéta Zem čoskoro získa nový mesiac, ale... Má to jeden veľký háčik
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Stoltenberg po 10 rokoch odchádza z čela NATO: Varovanie pre Spojené štáty a Európu!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Ukrajina sa chystá na niečo prelomové: Veľké zmeny sa dotknú celej krajiny