Nevarili ich len profesionálni kuchári, ale hlavne partie nadšencov rôznych národností. Na jednom mieste si tak gurmáni vychutnali dobroty zo Slovenska, z Iránu či Bulharska.
Areál Kulturparku v sobotu navštívilo takmer 4-tisíc ľudí. „Podáva sa 40 druhov rôznych polievok. Kuchármi nie sú len profesionáli, ale aj predstavitelia národnostných, kultúrnych a záujmových menšín z Košíc,“ hovorí Renáta Zolnaiová z organizačného tímu festivalu.
Medzi najzložitejšie lahôdky patrili iránska špecialita Ab gušt a bulharská rybacia polievka. Jednoduchosťou zaujala košická šampiónka či šťaveľová polievka. Tú uvarili približne za 25 minút. Recept priniesol Košičan Peter (42). „Je výborná, pripomína mi detstvo a moju babičku, ktorá ju často varievala,“ prezradil.
Bio – šťaveľová polievka
Potrebujeme: šťaveľ, cibuľu, maslo, múku, soľ, čierne korenie, cukor, smotanu na šľahanie, ocot, kôpor, vajíčka
Postup:
Opražíme cibuľu, pridáme šťaveľ a premiešame. Zalejeme vodou a osolíme. Povaríme 15 min. Pridáme 2 lyžice cukru a smotanu. Dáme zápražku z masla a múky a povaríme asi 2 - 3 min. Nakoniec do polievky rozbijeme vajíčka a necháme postáť.