Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.10.2017 11:55 | Správy | Politika

Vo voľbách do VÚC ide o tuhého: Súperi na seba vylievajú vedrá špiny!

Prituhuje! Presne o tri týždne Slováci vykročia do volebných miestností, aby si zvolili nových županov a poslancov svojich krajov na nasledujúcich 5 rokov. Hlasovanie, ktoré sa uskutoční 4. novembra, však bude po novom jednokolové a kreslo predsedu kraja získa ten kandidát, ktorému voliči odovzdajú najviac hlasov.

Aj to je zrejme dôvod, prečo sa situácia naprieč Slovenskom postupne vyostruje. Zatiaľ čo to medzi uchádzačmi v niektorých regiónoch začína bublať, inde to už poriadne vrie. Pozrite sa, do akých svárov sa počas predvolebných kampaní kandidáti zaplietli, a akým podozreniam musia čeliť.

 

Bratislavský kraj: Platil mu mu kampaň otec eštebák?

Otvoriť galériu
Rudolf Kusý
Zdroj: ark

Dosiaľ najväčšia kauza pri bratislavských kandidátoch sa spustila okolo Rudolfa Kusého (41). Verejnosť ho totiž na sociálnych sieťach obviňuje, že mu kampaň platí jeho otec, ktorý bol podľa spisov Ústavu pamäti národa (ÚPN) dôverníkom, kandidátom tajnej spolupráce a agentom ŠtB. Ďalším prispievateľom do kampane je Dušan Havlík. V blogoch ho s odvolaním na ÚPN označujú za dôverníka ŠtB s krycím menom Parta. „Kusý je figúrkou v hre, na ktorej konci by malo byť ovládnutie bratislavskej župy starými štruktúrami, ktoré by potichu poťahovali za nitky,“ útočia na kandidáta. Kusý tvrdí, že ide o lži a že jeho otec bol emigrant, ktorého bývalý režim odsúdil, zhabal mu majetok a ŠtB ho po návrate sledovala. „Ak si niekto myslí, že toto ma vystraší či znechutí, je to presne naopak,“ uviedol Kusý.

 

Bratislavský kraj: Vzťah s Kočnerom?

 

Otvoriť galériu

Dusno okolo kandidáta za SaS Juraja Drobu (46) vyvolala divácka otázka počas predvolebnej diskusie denníka SME. Droba musel vysvetľovať jeho vzťah k Mariánovi Kočnerovi, ktorý je známy z tzv. mafiánskych zoznamov. V roku 2012 po prevalení kauzy Sasanka sa totiž Droba priznal, že kúpil apartmán v Kočnerovom hoteli. Počas diskusie už ale tvrdil, že nič nekupoval. „Nenechám si špiniť meno týmto nedorozumením. Byt v roku 2007, tri roky pred mojím vstupom do politiky, nakoniec kupoval môj kamarát, ja som mu naň požičiaval časť peňazí. S Kočnerom som nikdy žiadny obchod neuzavrel a nestýkam sa s ním,“ vysvetlil Novému Času Droba.

 

 

Prešovský kraj: Zhorené auto a kukláči

Otvoriť galériu
Andrej Gmitter
Zdroj: anc

 

Doslova horúco bolo v utorok v noci kandidátovi na prešovského župana a bývalému šéfovi košického Národného inšpektorátu práce Andrejovi Gmitterovi (52). Na Haviarskej ulici v Košiciach totiž horeli dve firemné autá, z ktorých jedným bolo aj jeho Audi A5. „Nevedel som, že v rámci predvolebnej kampane budem mať až tak horúco,“ vyznal sa Gmitter na facebooku. Všetko zatiaľ nasvedčuje tomu, že podpaľač polial neznámou horľavinou Audi A3 kandidátovho suseda, ktoré zhorelo do tla.

Otvoriť galériu

Gmitterovo auto, časť fasády a dverí domu však plamene zasiahli tiež. „Polícia to stále vyšetruje, ale verím tomu, že to nesúvisí s voľbami, aj keď to môže byť hocičo. Človek musí veriť, že až tak ďaleko by niekto nezašiel,“ povedal nám Gmitter. Podľa zdroja Nového Času však v piatok ráno v bloku zasahovali kukláči a zadržali muža, ktorý do tla zhorené Audi A3 využíval.

 

Banskobystrický kraj: Vadí mu aj nátierka

Otvoriť galériu

Rušno je tiež v Banskobystrickom kraji, kde v prospech Jána Luntera (64) už stiahli svoju kandidatúru na župana aj riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev či opozičný kandidát Martin Klus. Aktuálny župan a predseda ĽSNS Marian Kotleba (40) sa rozhodol postaviť svoj volebný imidž na imigrantoch. Azda aj preto svojho najvážnejšieho súpera a výrobcu známych nátierok Luntera nazýva na predvolebných mítingoch Cícer, ktorý podľa neho vyrába nátierky pre moslimov.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Europoslankyňa Monika Flašíková Beňová sa zastala Luntera a na adresu Kotlebu na sociálnej sieti napísala: „Nie dosť, že je neschopný historik, ešte aj uráža jedlá našich predkov. Hlavne, že s kebabom je zadobre.“

 

Žilinský kraj: Fotka s obvineným Jagnečákom

Otvoriť galériu
Jurajraj Blanár
Zdroj: anc

V Žilinskom kraji je favoritom volieb župan Smeru Juraj Blanár (51), na krk mu však dýchajú jeho oponenti vrátane kotlebovca Petra Sagana. V rámci predvolebného boja sa však objavila fotografia spred 5 rokov, na ktorej Blanár stojí na nádvorí Oravského hradu a podáva fakľu bývalému policajtovi a olympionikovi v bobovom športe Milanovi Jagnešákovi. Vtedy ešte nikto nemohol tušiť, že ho začiatkom tohto roka zatkne kriminálka a obviní z členstva v mafiánskej skupine takáčovcov. „Predseda ŽSK Juraj Blanár sa absolútne dištancuje od takého účelového spájania. Ide o predvolebnú kampaň niektorých kandidátov na predsedu ŽSK s cieľom priživiť sa na mediálnej bubline,“ uviedla županova hovorkyňa Lenka Záteková.

 

Trnavský kraj: Výzva na odstúpenie

Otvoriť galériu
Tiborbor Mikuš
Zdroj: tasr

Trnavský samosprávny kraj skončil v aktuálnom rebríčku Transparency International Slovensko na predposlednom mieste. Najhoršie hodnotenou oblasťou bolo informovanie o predaji a prenájme majetku alebo účasť verejnosti na rozhodovaní. To vzbudilo kritiku najmä na účet župana Tibora Mikuša (64), ktorý je v úrade už 12 rokov. „Všetko, čo robíme, robíme v súlade so zákonom,“ stojí si za svojím Mikuš. Do župana sa však obul aj kandidát na šéfa Trnavského kraja a nominant Mosta-Híd Konrád Rigó, ktorý od neho žiada, aby sa vzdal svojej kandidatúry. O vyostrenej situácii svedčia aj Mikušove hanlivo počmárané bilbordy.

 

Otvoriť galériu

 

 Čas do volieb sa kráti, napätie stúpa

Ján Baránek,  politický analytik

Otvoriť galériu

- Dvojkolová voľba dávala vyššiu legitimitu zvolenému kandidátovi. Zmena na jednokolovú voľbu bola najhorší krok, ktorý tento parlament urobil. Panujú tu veľké súboje o moc a peniaze, župani totiž rozhodujú aj o financiách, a to je dôvodom napätia. Až 90 % sú to ekonomické a mocenské záujmy. Nastal veľký predvolebný chaos o tom, kto by mal koho podporiť, len aby Kotleba nevyhral. Tí voliči ani niekedy nevedia, koho ich kandidát vlastne podporil. Je prirodzené, že útoky a napätie sa stupňujú podľa toho, čím menej času ostáva do volieb. Akoby si kandidáti nechávali tie najväčšie trompfy na koniec.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: roj, gal, noe

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Slováci sa podelili so svojimi úlovkami.
Váš Tip
Odborník dal definitívnu bodku za nekonečnou hádkou hubárov: Vytrhávať huby alebo odrezať?
Prezident SR Peter Pellegrini.
Prezident Pellegrini podpíše zákon o transakčnej dani, ale... Prihovoril sa vláde
Brat Arnolda, ktorý zahynul pri páde letu 447, prezradil, kto zavinil smrť všetkých na palube!
Foto
Odhalenie o lete, pri ktorom zahynuli Slováci: Brat Arnolda († 33) vie, kto zavinil SMRŤ 228 ľudí! PRVÝKRÁT prezradil klamstvá a…
Matt Damon zaplatil hendikepovaným plavcom zo Slovenska preteky v USA!
Foto
Neskutočné! Matt Damon šokoval slovenských hedikepovaných plavcov: Gesto hollywoodskej hviezdy vás dojme k slzám
Muž po zrážke s vlakom zomrel.
Tragédia na stanici v Bratislave: Na trati šiel po štvornožky senior († 65)! Zomrel
Evakuácia obyvateľov mesta Kupiansk.
Foto
Veľká evakuácia na Ukrajine: Tisíce ľudí musia opustiť svoje domovy! Smutné varovanie gubernátora
Minister zdravotníctva SR Kamil Šaško.
Aktualizované
Minister Šaško ponúkol kompromis: Ide o mzdy sestier, záchranárov a lekárov
ilustračné foto
Do vojny na Ukrajine sa mala zapojiť aj TÁTO krajina: HROZBA pre medzinárodné spoločenstvo! Príde reakcia?
Foto
Sexi bobistka sa vzdala slovenského občianstva: Podmienky u nás? Je to šialené!
(ilustračné foto)
Loď plná ľudí sa prevrátila pri pobreží Francúzska: Zahynulo malé dieťa!
Na archívnej snímke Richard Lintner a Juraj Slafkovský.
Foto
Lintner sa pustil do zväzu: Slafkovský? Samovražda a facka mladíkovi
Soukup na konanie svojej ex Hanychovej nenachádza slov.
Mimoriadne NECHUTNÉ! Vytočený Soukup reaguje na Hanychovej intímne PRIZNANIE