Preplnené košíky a radosť z úlovku však prinášajú zásadnú otázku. Ako túto prírodnú výslužku spracovať? Vyskúšajte niektorý zo spôsobov úpravy a užite si hubové hody aj počas nasledujúcich mesiacov
• použite len nečervivé plody
• nakrájajte ich asi na 3 mm hrubé plátky
• naukladajte ich na sitá, najlepšie v tieni a v prievane
• ak použijete noviny, huby sa môžu na ne prilepiť
• napokon ich dosušte v rúre
• huby sa musia lámať, nie ohýbať
Uskladnenie
• pripravte si čisté a najmä suché zaváraninové poháre
• vložte do nich huby, ale nenatlačte ich príliš, aby sa nepolámali
• nedávajte ich do plátených vreciek, pretože huby navlhnú a môžu rýchlejšie splesnivieť
• môžete ich rozdrviť na prášok a používať len ako príchuť alebo arómu do jedál
TRVANLIVOSŤ: 12 MESIACOV
• pripravte si kilogram čerstvých očistených húb, ktoré nakrájajte na kocky
• do hrnca dajte 500 g bravčovej masti, nechajte rozpustiť a pridajte huby
• huby na miernom plameni poduste, až sa budú podobať na oškvarky
Uskladnenie
• nalejte do čistých a suchých zaváraninových pohárov ešte za tepla a otočte viečkom nadol
• výborne chutia natreté na chlieb, no je to obrovská kalorická bomba!
TRVANLIVOSŤ: 3 MESIACE
• vhodné sú malé a pevné huby, prípadne väčšie nakrájajte na štvrtinky
• rozložte ich na papier na pečenie a nechajte do rána trochu preschnúť
• do čistých a suchých zaváraninových pohárov dajte vždy vrstvu húb, ktorú zasypete vrstvou soli, poslednou vrstvou je soľ
• na kilogram húb spotrebujete asi 220 g soli
Uskladnenie
• v sklenených pohároch odložte na suché a tmavé miesto
TRVANLIVOSŤ: 6 MESIACOV
• najlepšie sú malé dubáky alebo suchohríby, ktoré dobre očistite
• do hrnca dajte liter vody, huby, mrkvu, zeler, soľ, bobkový list a varte asi pol hodiny
• v druhom hrnci varte ¼ litra octu, ¾ litra vody, 3 čajové lyžičky soli, 50 g cukru, koriander, bobkový list, nové korenie a čierne korenie
• huby spolu so zeleninou zalejte do pohárov octovým nálevom
• sterilizujte približne pol hodiny
Uskladnenie
• v sterilizovaných pohároch odložte huby na suché a tmavé miesto
• po vychladnutí však skontrolujte, či viečka dobre priľnuli, ak nie, zjedzte huby ihneď
• po otvorení pohára skladujte v chladničke
TRVANLIVOSŤ: 12 MESIACOV
• huby poriadne očistite a pokrájajte na ľubovoľné kúsky
• na panvici zohrejte trochu oleja alebo masla a chvíľku ich poduste - zbavíte ich tak nebezpečných mykotoxínov, ktoré sa uvoľňujú zo surových húb
• takto upravené huby nechajte riadne vychladnúť
Uskladnenie
• vložte do mikroténových vrecúšok alebo plastových misiek a dajte do mrazničky
TRVANLIVOSŤ: 6 MESIACOV