Počasie v slovenskej tokajskej oblasti tento rok mimoriadne prialo tvorbe tzv. cibéb, ktoré sú základom pre povestné putňové vína najvyšších kvalít. „Ročník 2017 sa pravdepodobne zapíše do histórie regiónu Tokaj, pretože tvorba cibéb je úžasná. Ten priebeh roka bol absolútne ideálny, hlavne jeseň,“ uviedol vinár Jaroslav Ostrožovič z Veľkej Tŕne. Dažde začiatkom septembra a neskôr krásne babie leto podľa neho podporili masívnu tvorbu cibéb - veľmi podobnú tej, aká bola v roku 2013, ktorý bol rekordný ročník.
Zber úrody stále prebieha. „Vonku máme ešte zhruba 15 hektárov neobratého vinohradu, hlavne pre tvorbu cibéb. Plán je taký, že každý druhý deň budeme oberať cibéby, a na parcele, kde boli vyzbierané, sa urobí normálna oberačka. Keď to takto pôjde a počasie bude ideálne, tak ešte minimálne 14 dní budeme v teréne,“ povedal Ostrožovič.
Čo je to cibéba?
Je čiastočne zoschnutá bobuľa hrozna, napadnutá ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea. Obsahuje 40 až 60 percent cukru. Cibéby slúžia na výrobu špeciálnych vín, ktoré obsahujú veľa zostatkového cukru. Typickým príkladom spracovania cibéb na Slovensku je prírodne sladké víno Tokajský výber, kde sa vždy na 136 litrov mladého suchého vína primieša stanovené množstvo cibéb, ktoré sa meria na putne.