Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Radosť zo svetlonosa si predĺžte: Takto vydrží vyrezávaná tekvica najdlhšie!

Radosť zo svetlonosa si predĺžte: Takto vydrží vyrezávaná tekvica najdlhšie!

Zdroj: iStock

Reklama

Deti ich milujú. Či už ako prívarok, alebo vyrezávané strašidlo. Ako každá zelenina však podliehajú rozkladu a môžu ich napadnúť plesne.

Ak si chcete radosť z halloweenskeho svetlonosa predĺžiť na čo najdhší čas, vyskúšajte niektoré z rád Nového Času.

Oplach

  • ak vyberiete z tekvice dužinu, zbavíte ju množstva vlhkosti
  • zároveň sa dnu dostane vzduch a začne oschýnať
  • preto ju po vyrezaní dôkladne opláchnite vodou najlepšie zmiešanou s trochou sava alebo s citrónom

Sóda

  • vyrezaný plod treba zakonzervovať, aby nezačali hnilobné procesy
  • po dôkladnom odstránení dužiny ju preto namočte do kúpeľa, ktorý pozostáva z roztoku vody a sódy bikarbóny

Lak

  • lak na vlasy sa často používa na konzervovanie napríklad sušených kvetín
  • pomôže aj v prípade tekvice, ktorej povrch dôkladne zastriekate lakom

Ocot

  • je prirodzené, že svetlonosa začnú po určitom čase napadať plesne, najmä vo vlhkom jesennom počasí
  • proces hnitia na pár dní oddiali, ak vnútro dobre potriete octom, ktorý je známy protiplesňovým účinkom

Piliny

  • hnilobný proces vždy naštartuje vlhkosť, ktorá je doslova nasiaknutá v celej dyni
  • ak chcete tekvicu zbaviť prebytočnej vlhkosti, vysypte vnútro drevenými pilinami, ktoré zabránia predčasnému hnitiu

Vazelína

  • aby ste sa dostali k dužine a vytvorili strašidelnú tvár, musíte tekvicu rozrezať
  • všetky miesta, kde ste spravili rez, preto dôkladne pretrite vazelínou, ktorá zabráni unikaniu vlhkosti

Bojuje proti rakovine

Katarína Skybová, Inštitút prevencie a redukcie nadváhy kompliment

Tekvica má nízku energetickú hodnotu, v 100 g nájdete len 109 kJ, a preto je vhodná počas diéty. Pre vysoký obsah karotenoidov patrí k potravinám s protirakovinovými účinkami. Má málo sodíka, a preto by ju mali do jedálneho lístka zaradiť najmä reumatici. Dá sa pripraviť na rôzne spôsoby.

Autor: Novy Cas, nin

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace