Ak si chcete radosť z halloweenskeho svetlonosa predĺžiť na čo najdhší čas, vyskúšajte niektoré z rád Nového Času.
Oplach
- ak vyberiete z tekvice dužinu, zbavíte ju množstva vlhkosti
- zároveň sa dnu dostane vzduch a začne oschýnať
- preto ju po vyrezaní dôkladne opláchnite vodou najlepšie zmiešanou s trochou sava alebo s citrónom
Sóda
- vyrezaný plod treba zakonzervovať, aby nezačali hnilobné procesy
- po dôkladnom odstránení dužiny ju preto namočte do kúpeľa, ktorý pozostáva z roztoku vody a sódy bikarbóny
Lak
- lak na vlasy sa často používa na konzervovanie napríklad sušených kvetín
- pomôže aj v prípade tekvice, ktorej povrch dôkladne zastriekate lakom
Ocot
- je prirodzené, že svetlonosa začnú po určitom čase napadať plesne, najmä vo vlhkom jesennom počasí
- proces hnitia na pár dní oddiali, ak vnútro dobre potriete octom, ktorý je známy protiplesňovým účinkom
Piliny
- hnilobný proces vždy naštartuje vlhkosť, ktorá je doslova nasiaknutá v celej dyni
- ak chcete tekvicu zbaviť prebytočnej vlhkosti, vysypte vnútro drevenými pilinami, ktoré zabránia predčasnému hnitiu
Vazelína
- aby ste sa dostali k dužine a vytvorili strašidelnú tvár, musíte tekvicu rozrezať
- všetky miesta, kde ste spravili rez, preto dôkladne pretrite vazelínou, ktorá zabráni unikaniu vlhkosti
Bojuje proti rakovine
Katarína Skybová, Inštitút prevencie a redukcie nadváhy kompliment
Tekvica má nízku energetickú hodnotu, v 100 g nájdete len 109 kJ, a preto je vhodná počas diéty. Pre vysoký obsah karotenoidov patrí k potravinám s protirakovinovými účinkami. Má málo sodíka, a preto by ju mali do jedálneho lístka zaradiť najmä reumatici. Dá sa pripraviť na rôzne spôsoby.