Stravný lístok – lístok?
Stravný lístok je veľmi jednoduchá a dobrá vec. Je to podpora jedla, pravidelných obedov zamestnancov. Stravný lístok dostane zamestnanec pre seba a vie, že je to na ľubovoľné stravovanie. Najesť sa môže kdekoľvek. Práca emitentov stravných lístkov je v tom, že majú zazmluvňovať reštaurácie, propagovať ich na svojich weboch a v aplikáciách, aby ich stravníci vedeli rýchlejšie nájsť. Majú vydávať stravné lístky, ktoré sú bezpečné ceniny a zabezpečiť ich akceptáciu v reštauráciách.
Stravný lístok – karta?
Zamestnanci sa menia - generačne. Sú viac „elektronizovaní“. Karty sú všade, sú bežné. Takže sú aj pri stravných lístkoch. Namiesto papierových stravných lístkov je možné používať stravovacie karty. Na takéto karty mzdárky dobijú elektronické stravné lístky cez internet a zamestnanci ich majú dobité ihneď.
Stravovacou kartou zaplatíme za jedlo v reštauračných a stravovacích zariadeniach a za nákup potravín v obchodných sieťach a prevádzkach. Minimálna hodnota našej platby je 3,38 €, v zmysle zákonom stanovej hodnoty pre stravné lístky. Platba prebehne priložením alebo vložením karty do POS terminálu. A čo je v porovnaní s lístkami lepšie, zaplatíme presnú sumu. Aj kupec benátsky by sa potešil.
Horná hranica platby je obmedzená iba zostatkom na karte. Zostatok vieme skontrolovať na každom bločku z POS terminálu, alebo si ho jednoducho zistíme na webe, v aplikácii alebo v bezplatnom emaile.
Iba s mobilom
A čím by mohol Rómeo ešte oslniť? Okrem stravovacej karty je pre každého k dispozícii v Google Play bezplatná aplikácia Stravovacia karta v mobile. Pri platení za obed stravnými lístkami stačí k POS terminálu priložiť mobil. Aplikácia Stravovacia karta v mobile to umožňuje. Mobil sa tak stáva virtuálnou stravovacou kartou, bezpečnosť je zaručená sofistikovanou a zabezpečenou aplikáciou. Stravovaciu kartu v mobile je možné nahrať do ľubovoľného počtu mobilov, aby bola vždy po ruke. Či už v súkromnom, či služobnom telefóne.
Drahšia elektronizácia
Zvládnuť elektronizáciu je náročné. Banky mali na postupné zavedenie platobných kariet mnoho rokov, sú to medzinárodné spoločnosti s veľkými finančnými rozpočtami. Pri stravných lístkoch je očakávanie implementácie stravovacích kariet stlačené do kratšieho obdobia. A nákladnosť programovania je veľmi veľká. Aj napriek tomu je zamestnávateľ a zamestnanec na prvom mieste a vytvárajú potrebu všetko zjednodušovať a zrýchľovať. „Sme slovenská firma a naša stratégia byť inovátorom a poskytovať firmám šikovné riešenia je kľúčovým motorom zmien, ktoré prinášame. Firmy sa potrebujú zaoberať svojim biznisom a stravovanie zamestnancov riešiť čo najjednoduchšie“, dodáva Marcela Šuštiaková, z DOXX - Stravné lístky.
Mnoho kriku pre nič
O stravných lístkoch sa viedli viaceré diskusie, ale zamestnanci a firmy vedia, čo im najlepšie vyhovuje a sami si vedia už dnes slobodne vybrať, či chcú riešiť stravovanie zamestnancov stravnými lístkami, vlastnou jedálňou alebo dovozom stravy.