Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Základ imunity je vo vašich črevách: Čo robiť, aby trávenie fungovalo správne

Základ imunity je vo vašich črevách: Čo robiť, aby trávenie fungovalo správne

Zdroj: iStock

Reklama
Logo Nový ČasLogo Nový Čas

Najviac baktérií žije v tráviacom systéme a ovplyvňujú nielen trávenie, ale i imunitu a fungovanie čriev.

Ale čo robiť, keď trávenie nepracuje tak, ako by malo? Pomôžte mu probiotikami! Ako ich užívať a čo potláča ich vstrebávanie, prezrádza Igor Bukovský v knihe Miniencyklopédia prírodnej liečby.

Baktérie v potrave a nápojoch sa dostávajú do žalúdka, kde ich z veľkej časti zabije silná kyselina HCI. Niektoré druhy sú však imúnne a prechádzajú ďalej tráviacim systémom. „V tenkom, ale najmä hrubom čreve vytvárajú mohutné kolónie, pričom potravou pre baktérie sú látky v črevnom obsahu,“ zdôrazňuje doktor Igor Bukovský.

Charakter črevnej mikroflóry ovplyvňujú nielen baktérie v potravinách a doplnkoch, ale aj samotné zloženie stravy. „Konzumácia veľkého množstva živočíšnych bielkovín vedie k premnoženiu hnilobných baktérií,“ vysvetľuje Bukovský a dodáva, že, naopak, nedostatok sacharidov zase podporuje tvorbu dobrých baktérií mliečneho kvasenia.

Kedy a ako ich užívať

• probiotiká nasaďte hneď, ako sa začnete liečiť antibiotikami

• takisto pri hnačkách a zápalových ochoreniach čriev

• probiotické tablety užívajte spolu s jedlom a spolu s nimi aj B-komplex

• počas liečby: 1- až 3-krát denne 1 až 2 tablety

• preventívne: 1-krát denne

• počas prvých dní užívania sa môže objaviť aj redšia stolica a mierne nafukovanie čriev, to všetko je normálny prejav zmeny črevnej mikroflóry, užívanie tabliet neprerušujte

Vyberte si správne

Farmaceutický trh ponúka široký sortiment preparátov v podobe tabliet. Doktor Igor Bukovský odporúča tablety s čo najvyšším počtom týchto pozitívnych baktérií (najmenej 1 miliardu v jednej tabletke). Takisto považuje za dôležité overiť si, či ich lekáreň skladuje v chladničke.

Podporujúce potraviny

• acidofilné mlieko (kefír), bryndza

• tvaroh, olomoucký tvarohový syr

• jogurty, kvasené mliečne výrobky

• artičoky, topinambury, banány, hrušky

• strukoviny a obilniny, vláknina

• výživové doplnky „probiotiká“ v podobe tabliet

Nepriatelia probiotík

• potraviny obsahujúce hnilobné baktérie: mäso, údeniny, vajíčka, vnútornosti, majonéza

• nadmerný príjem sladkostí, ako aj bielkovín

• nedostatok vitamínu B

• nedostatočný príjem sacharidov

• alkohol a stres

Účinky probiotík

• podpora imunity

• znižujú riziko alergií a astmy u detí

• likvidujú baktérie a sú prevenciou rakoviny

• znižujú hladinu cholesterolu v krvi

• podporujú liečbu zápalových ochorení čreva

• chránia pred infekciou tráviaceho traktu a pred narušením mikroflóry čriev

• podporujú trávenie a zmierňujú príznaky laktózovej intolerancie

• chránia pred kvasinkovou infekciou vagíny

Čo sú to probiotiká

Ide o prípravky, ktoré obsahujú vitálne probiotické baktérie v dostatočnom počte na to, aby došlo k prieniku cez kyslú bariéru žalúdka, k osídleniu črevnej sliznice a vyvolaniu pozitívnych účinkov na trávenie a zdravie organizmu.

Autor: Alexandra Kováčová

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace