Odrodu Dunaj z rodinného vinárstva vo Vinosadoch zaradia do ponukového lístka prestížnej michelinskej reštaurácie v Marseille. O víno Dunaj od Juraja Zápražného (45) majú záujem aj ďalšie dve francúzske michelinské reštaurácie v Štrasburgu a Colmare.
Víno Dunaj, ktoré vyrába Juraj Zápražný, predáva a plní firma, ktorá združuje slovenských vinárov. „Je to skvelý úspech pre celé naše vinárstvo. Naši vinári pochopili, že nemôžeme bojovať kvantitou, ako si to môžu dovoliť juhoeurópske krajiny, ale špičkovou kvalitou,“ povedal manažér firmy Peter Havrilák.
V reštaurácii l´Epuisette v Marseille vymyslela špecialistka Karine Blanc, ktorá spolupracuje s michelinskými šéfkuchármi, originálne predjedlo pre toto víno - tekvicový puding s hubami. „Keď je víno zalistované k nejakému jedlu je to super, pretože ho pravdepodobne ochutná väčšie množstvo ľudí,“ vyjadril sa hrdý výrobca kvalitného moku Juraj Zápražný. Netreba však očakávať, že sa bude predávať na hektolitre. „Budú ho ponúkať hosťom, ktorí chcú ochutnať pohár vína ako aperitív,“ uzavrel degustátor Jean-Daniel Angibaud, ktorý predstavil víno Dunaj v Marseille.
ČO JE MICHELINSKÁ HVIEZDA
- Pre kuchárov je tým, čím je Oscar pre filmárov
- Michelin označoval hviezdičkami reštaurácie od začiatku 20. storočia
- V súčasnosti ju má 1 500 reštaurácií
- Len 50 reštaurácií má tri Michelinské hviezdy