Tieto horibilné čísla naštartovali OZ Free Food, aby v novej Cvernovke sprístupnili prvú komunitnú chladničku v Bratsilave. Podľa členky združenia Alexandry Kolarik sa tak rozhodli po zrušení skúšobnej verejnej chladničky, ktorá sa veľmi rýchlo ujala. „Na Západe sú verejné chladničky bežné. Na Slovensku, žiaľ, legislatíva z dôvodu hygieny a bezpečnosti nedovoľuje, aby chladnička stála na ulici a ľudia sa o jedlo delili,“ vysvetľuje Alexandra s tým, že združenie preto otvorilo aspoň prvú komunitnú chladničku.
„Nebude k nej mať prístup široká verejnosť, ale len ľudia, ktorí v Cvernovke pracujú, bývajú a trávia čas. Naším cieľom je, aby sa jedlom neplytvalo. V budúcnosti chceme týchto chladničiek osadiť určite viac,“ dodáva s tým, že komunita si do nej smie dávať jedlo, ale si ho aj brať kedykoľvek a o jej čistotu a kontrolu potravín sa postarajú dobrovoľníci z OZ Free Food.
Pravidlá používania
- trvanlivosť jedla viac ako 24 hod.
- dobrá kvalita
- označenie dátumu trvanlivosti
- nálepka s údajmi o darcovi
Pozor! Nedarujeme otvorené mliečne výrobky, surové mäso, ryby ani vajcia.
Potravinový odpad v číslach
1,3 mld. jedla sa ročne vyhodí na celom svete
0,86 mil. ton potravinového odpadu je zo Slovenska
3 mld. ľudí by nasýtili potraviny, ktoré vyhadzujeme
143 mld. eur je hodnota ročne vyhodeného jedla v EÚ
vyše 50 % odpadu vyprodukujú domácnosti
173 kg jedla vyhodí priemerný Európan