Obrovským problémom je však ich nadužívanie a neodôvodnené predpisovanie lekármi. Baktérie sa totiž stávajú odolnými proti nim a tak neúčinnými. Práve v sobotu si pripomíname Európsky deň povedomia o antibiotikách.
7 dôležitých faktov
1. antibiotiká sa používajú častejšie na liečbu zvierat než ľudí
2. podávanie antibiotík zdravým zvieratám pomáha získavať odolnosť proti nim
3. nie sú účinné voči vírusom
4. odolnosť získavajú baktérie, nie človek a zvieratá
5. rezistentné baktérie sa môžu zo zvierat preniesť aj na vás
6. európski chovatelia nesmú používať antibiotiká na urýchlenie rastu zvierat
7. odolné baktérie nepoznajú hranice a presúvajú sa medzi krajinami, rastlinami, živočíchmi či potravinami
Rady pri užívaní
- Dajte sa dôkladne vyšetriť
- Užívajte antibiotiká do poslednej tabletky
- Buďte trpezliví (niekedy trvá aj 3 dni, kým liečba zaberie)
- Užívajte lieky v presných dávkach a hodinách
- Popri liečbe užívajte aj probiotiká pomáhajúce črevnej mikroflóre
- Jedzte cesnak, ktorý sa považuje za prírodné antibiotikum
Začína sa to u zvierat
Podobne ako ľudia, aj hospodárske zvieratá sú nositeľmi baktérií. Často sa im podávajú antibiotiká, aj keď nie sú choré. Avšak čím viac antibiotík užívajú, tým je väčšie riziko, že sa stanú odolnými proti nim.
Ako sa nakazíte
Odolné baktérie sa dostávajú do mäsa. Môžu sa šíriť aj cez kontaminovaný hnoj alebo vodu používanú na zalievanie plodín. Prenos je aj prostredníctvom pracovníkov pracujúcich na farmách, ktorí prichádzajú do styku so zvieratami.
Koľko trvá, kým sa uzdravíte?
Užívanie antibiotík proti nádche či chrípke je zbytočné, rovnako ako pri miernych bakteriálnych infekciách, ako je boľavé hrdlo. Imunitný systém si vie v mnohých prípadoch pomôcť sám. Koľko približne trvá, kým sa vám uľaví?
Zápal uší: do 4 dní
Zapálené hrdlo: do 7 dní
Prechladnutie: do 10 dní
Chrípka: do 14 dní
Nádcha: do 10 dní
Kašeľ: do 21 dní
Dôležité probiotiká a prebiotiká
Igor Vozár, internista
Každé užívanie antibiotík má za následok narušenie rovnováhy v čreve. Črevo sa považuje za sídlo imunity, keďže môže obsahovať aj kilogram užitočných baktérií. Preto treba myslieť na užívanie probiotík, teda zdravých baktérií, a prebiotík, ako je napríklad vláknina. Tie slúžia ako potrava pre probiotické baktérie.
Čo môžete spraviť?
- mäso vždy dôkladne uvarte
- po práci so surovým mäsom si vždy umyte ruky mydlom
- mäso vždy rozmrazujte v chladničke
- dávajte si pozor pri práci so surovým mäsom a potravinami, ktoré sa konzumujú surové, aby neprišli vzájomne do kontaktu