Dať si šálku kávy znamená venovať si chvíľu pokoja pred odchodom do práce. Aká káva je dobrá? Ako ju správne pripraviť?
Na začiatok trochu teórie. Káva sa pripravuje z pomletých pražených zŕn kávovníka. Táto rastlina sa pestuje v tropických horách v nadmorskej výške 500 – 2 000 metrov. Z hľadiska produkcie kávy sú najvýznamnejšie odrody Coffee arabica a Coffee robusta. Arabica má veľmi kvalitné zrná, je menej horká, menej trpká, viac aromatická a obsahuje 0,8 – 1,5 percenta kofeínu. Zrná robusty nedosahujú kvalitu zŕn arabica. Sú menšie a obsah kofeínu je v porovnaní s arabicou trojnásobný. V niektorých krajinách je pestovanie robusty zakázané.
Espresso, mokka, turecká káva
„Najkrajší zážitok dosiahnete, keď si pripravíte ristretto, espresso zo stopercentnej arabicy,“ vysvetľuje Michal Šturc z bratislavského Casa del Caffee a zároveň poodhaľuje tajomstvo talianskych majstrov: „Horúca voda s tlakom 9 barov preteká cez zrná pomletej kávy 20 - 30 sekúnd. Ak je káva v horúcej vode dlhšie, začnú sa z nej uvoľňovať aj látky, ktoré neprospievajú ani chuti, ani zdraviu. Preto je najhorším riešením zalievaná káva.“ Ak doma nemáte espresso-kávovar , dobrým kompromisom môže byť mokkakávovar.
Nič kvalitné nie je zadarmo
„Nikto sa nepozastaví nad tým, že fľaša kvalitného vína stojí najmenej dvesto - tristo korún,“ zamýšľa sa M. Šturc. „A to napriek tomu, že v hypermarketoch môžete víno kúpiť aj za 50 - 60 korún. Aj s kávou je to podobné - lacná káva nemôže byť kvalitná. Výborný pomer ceny a kvality má napríklad kubánska káva, ekvádorská biokáva alebo Brazilia Santos patriaca medzi najobľúbenejšie kávy na svete. Stoja okolo 100 Sk za 100 gramov. Samozrejme, kto chce, môže si kúpiť aj Jamaica Blue Mountain – približne 800 Sk za 100 gramov. Zážitok z pitia lacnej kávy bude podobný ako pri pití zlého vína.
INSTANTNÁ KÁVA
Nikde v texte sme nespomenuli instantnú kávu. „Možno je to dobré ako zdroj kofeínu, ale mám problém nazvať to káva,“ takýto jasne vyhranený názor má M. Šturc a dôvodí: „Vyrába sa podobne ako sušené mlieko, a to sušením namletých pražených zŕn kávovníka. V Európe ju robia z menej kvalitných druhov kávovníkových zŕn - z robusty.“
TAKÁTO JE NAJLEPŠIA
Ak si chcete vychutnať kávu, mali by ste ju piť bez cukru a mlieka, najlepšie z porcelánovej nahriatej šálky. Pred pitím kávy si dajte niekoľko hltov vody, aby vám oživila chuťové bunky. Nefajčite! Pre čo najkoncentrovanejšiu chuť si môžete objednať ristretto, ktoré má len 20 ml, je čierne, voňavé a silné. Jeho chuť vám ostane na podnebí aj pol hodiny.
Dajme si dobrú kávu
Prvý raz sa k nám vraj káva dostala v čase
tureckého obliehania Viedne v 17. storočí.
Odvtedy ju pije čoraz viac ľudí.