Fínska pekáreň sa rozhodla rozšíriť ponuku svojich produktov o špeciálny chlieb. Do múky totiž dávajú rozdrvené cvrčky. Ako píše The Guardian, pekári pridávajú do každého chleba približne 70 kusov hmyzu.
Do špeciálneho chleba pridávajú múku zo sušených cvrčkov, obyčajnú pšeničnú múku, ale aj rôzne semienka. Výrobok obsahuje obsahuje oveľa väčšie množstvo bielkovín ako bežný chlieb. Bochník predávajú za 3,99 €, bežný chlieb stojí 2-3 €.
"Ponúkame spotrebiteľom skvelý zdroj bielkovín. Snažíme sa ich takto oboznámiť s potravinami na báze hmyzu," povedal Juhani Sibakov z pekárne Fazer.
Dôvodom vzniku netradičného chleba je dopyt ľudí po prírodných zdrojoch bielkovín v produktoch. "Nie je v tom žiadny rozdiel... chutí ako bežný chlieb," povedala študentka Sara Koivisto, ktorá produkt vyskúšala.
Fínsko sa v novembri pripojilo k piatim európskym krajinám, ktoré povolili uvádzať na trh tento typ potravín. Ďalšími krajinami sú Británia, Holandsko, Belgicko, Rakúsko a Dánsko.