Priamo z Kolumbie priviezol zrná kakaovníkov a dnes už má prvé rastliny. Ak sa čokoládovému šampiónovi podarí čo len jednu vypestovať do výšky stromu, na Slovensku to bude unikát.
Pre Karola z Ivanky pri Nitre je čokoláda nielen biznisom, ale aj životnou filozofiou. Odmenou sú výhry v súťaži o najlepšiu čokoládu na svete Great Taste v Londýne (2014, 2015, 2017). Ani s tým sa však neuspokojil a pokúša sa o malý zázrak. „Napadlo mi, že by som mohol skúsiť vypestovať kakaovník u nás doma,“ hovorí o smelej myšlienke čokolatiér. Charizmatický muž nepozná slovné spojenie nedá sa. „Najskôr som uvažoval o tom, že priveziem z Kolumbie sadenice. No keď som videl tú horu papierov, ktoré je potrebné vybaviť, prešiel ma smiech,“ krúti hlavou.
Pustil sa do toho, ale onedlho sa dozvedel, že v americkom Miami by mu zásielku s najväčšou pravdepodobnosťou zhabali. „A tak mi napadlo, že sadenice skúsim vypestovať zo zrna, čo je podľa mňa oveľa ťažšie. No a dnes mám už pekné rastlinky,“ chváli sa muž, ktorý denne ochutná 300 gramov čokolády. Netuší, či v našich podmienkach rastliny kakaovníka dokážu narásť do výšky stromu, ale „niekedy sa podarí aj nemožné“.
Vyberá najlepšie odrody
Otec troch detí (3, 8, 11) vraví, že nikdy nechcel robiť čokoládu tak, ako to robí väčšina výrobcov na svete, ktorí z polotovaru odlievajú tabuľky. Našiel si partnerov v Južnej Amerike, ktorí majú bohaté skúsenosti s kakaom a čokoládou. „Vyberám najlepšiu svetovú odrodu kakaa, poznám osobne farmárov, s ktorými spolupracujem. Chodíme aj na ich plantáže,“ vraví Karol Stýblo. Pri jeho čokoláde sa oblizujú nielen v Európe, ale aj v Južnej Kórei či na palube lietadiel ázijských aeroliniek.