Podľa nového vyhodnotenia viac ako 200 vedeckých štúdií týkajúcich sa zdravotných dopadov konzumácie kávy, ktoré zverejnil odborný časopis British Medical Journal, je bezpečné vypiť denne až štyri šálky kávy. "Konzumácia kávy bola častejšie spojená s kladnými než negatívnymi dopadmi na celú škálu zdravotných rizík," uviedli autori tejto porovnávacej štúdie.
Vysoká konzumácia kávy bola napríklad sprevádzaná nižším rizikom konkrétnych typov rakoviny vrátane rakoviny prostaty, výstelky maternice, melanómu, rakoviny ústnej dutiny, leukémie, nemelanómovej rakoviny kože a rakoviny pečene. Konzumenti kávy, ktorí si dopriali tri šálky denne, mali najnižšie riziko kardiovaskulárnych chorôb, koronárnej choroby srdca a infarktu. Konzumácia kávy bola tiež spojená s nižším rizikom neurologických problémov vrátane Parkinsonovej choroby, Alzheimerovej choroby a depresie.
Negatívne zdravotné následky boli naopak zistené pri konzumácii kávy počas tehotenstva. V tomto prípade môže byť konzumácia kávy spojená s nízkou pôrodnou váhou, predčasným pôrodom a potratom. U žien náchylných k lámavosti kostí káva zvyšuje riziko ďalších fraktúr, tvrdia vedci na základe najnovšieho prieskumu.