"K pečenej husi neodmysliteľne patria dusená červená kapusta a zemiakové lokše. V žiadnom prípade ryža, to by bol pre gurmána veľký hriech. No a zapiť ju treba kvalitným burčiakom," tvrdí prevádzkar jednej z reštaurácií Dušan Vasiľ. Pred pečením ju stačí iba posoliť, jemne okoreniť, pridať rascu a pomaličky, podlievajúc výpekom, niekoľko hodín piecť. Podľa kuchárky Jany Bérešovej sa z husi dá zúžitkovať všetko: možno urobiť výborný vývar, upiecť ju, či pripraviť chutnú studenú husaciu paštétu.
K husi patria burčiak, kapusta a lokše
ZEMPLÍNSKA ŠÍRAVA - Milovníci husí pozor! Tieto operence sú už vykŕmené a na celom Slovensku sa začínajú husacie hody. Minimálne na desať spôsobov si môžu jedlo z nich vyskúšať východniari na Zemplínskej šírave.