Reklama

Veľký test orechov: Ktoré lieskovce neobsahujú plesne?!

Veľký test orechov: Ktoré lieskovce neobsahujú plesne?!

Zdroj: iStock

Reklama

Sú zdravé, chutné a môžete ich jesť počas celého roka. Lieskové oriešky si len málokto pestuje doma, väčšina ich kupuje v obchode.

Najmä pred Vianocami nájdu široké uplatnenie ako prísada do sviatočných koláčov. Keďže nejde o lacnú surovinu, je dobré investovať do kvalitnejších, čerstvých a najmä bez plesne. Ktoré sa oplatia kúpiť, radia českí odborníci z časopisu dTest.

Laboratórium si posvietilo celkovo na 14 výrobkov. Skúmalo sa, či orechy spĺňajú predpisové požiadavky na kvalitu a bezpečnosť, zatuchnutosť, senzorickú kvalitu a najmä obsah plesní. „Najväčšiu pozornosť sme venovali otázke zdravotnej bezchybnosti, najmä tej spojenej s mikrobiologickou čistotou orechov. Sledovali sme výskyt plesní a nimi produkovaných nebezpečných aflatoxínov,“ upozornila Vanda Jarošová z českého mesačníka dTest.

Prečo sú zdravé

  • sú plné mononenasýtených mastných kyselín
  • obsahujú vitamíny B, B6 a E
  • sú bohaté na mangán, meď, draslík, horčík, zinok, fosfor
  • prispievajú k antioxidačnej ochrane organizmu
  • v mletej forme sa používajú ako náhrada múky pri bezlepkovej diéte

Pozor: Lieskovce patria medzi alergény.

Laboratórium si posvietilo celkovo na 14 výrobkov. Skúmalo sa, či orechy spĺňajú predpisové požiadavky na kvalitu a bezpečnosť, zatuchnutosť, senzorickú kvalitu a najmä obsah plesní. „Najväčšiu pozornosť sme venovali otázke zdravotnej bezchybnosti, najmä tej spojenej s mikrobiologickou čistotou orechov. Sledovali sme výskyt plesní a nimi produkovaných nebezpečných aflatoxínov,“ upozornila Vanda Jarošová z českého mesačníka dTest.

Toxické mykotoxíny

Vanda Jarošová, dTest

Najnebezpečnejšie nástrahy v lieskovcoch sú aflatoxíny, teda mykotoxíny. Sú vysoko toxické, poškodzujú pečeň a majú rakovinotvorný účinok. Najohrozenejšie sú deti. Len málokedy je negatívny účinok aflatoxínov zjavný hneď po zjedení. Avšak dlhodobejšia konzumácia môže viesť k postupnému poškodeniu pečene prípadne k nádorovému ochoreniu.

Autor: Novy Cas, Nina Lednická

Súvisiace