Pravé spišské párky musia obsahovať najmenej 80,2 % mäsa bez kože. Ak túto podmienku spĺňajú, vyhovujú aj ďalšej norme - majú minimálne 10 % čistej svalovej bielkoviny. Z 9 testovaných výrobkov obstáli len tri (Berto, Maroš a Tauris) a štvrtý producent (Billa) obstál len po započítaní neistoty merania. „Ostatných 5 výrobcov (Cimbaľák, Fine Life, Baron, Mecom a Tesco) klame normy aj spotrebiteľov a do párkov dáva buď málo mäsa, alebo nekvalitné mäso,“ tvrdí Miloš Lauko z Asociácie.
Výrobcovia obchádzajú aj normy tuku či zákaz používania sóje. Asociácia má závažné výhrady aj proti zavádzaniu spotrebiteľov. „Ak to, čo je napísané na obale, nesúhlasí s tým, čo namerajú v laboratóriu, je to klamanie a zavádzanie,“ dodáva Lauko. Výrobky testovali v laboratóriách Veterinárneho a potravinového ústavu v Bratislave.
Farbivo miesto papriky
Pre spišské párky je typická červená šťava. Testované výrobky namiesto pálivej a sladkej papriky obsahovali iba farbivo košenila (karmín alebo E120).
Čo musia obsahovať
- 21,2 % hovädzieho mäsa s obsahom tuku maximálne 10 %
- 21 % bravčového mäsa s obsahom tuku max. 10 %
- 38 % bravčového mäsa s obsahom tuku maximálne 50 %
- 12 % bravčových koží