Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Tradičná výroba oblátok je na míle vzdialená od tej dnešnej: Na pečenie bol potrebný podivný nástroj

Tradičná výroba oblátok je na míle vzdialená od tej dnešnej: Na pečenie bol potrebný podivný nástroj

Zdroj: nov

Reklama
Logo Nový ČasLogo Nový Čas

Ľudové tradície dodržiavajú aj v súčasnosti. Na hrade v Starej Ľubovni pečú tradičné vianočné oblátky rovnakým postupom, ako ich vyrábali naši predkovia v 18. storočí. Sú chrumkavejšie ako tie dnešné.

Tradičný nástroj, ktorý váži približne päť kilogramov, pripomína kliešte. Pochádza z roku 1721 a múzeum si ho zapožičiava zo súkromných zbierok. Z vnútornej strany je na kliešťach vyobrazený Ježiš Kristus na kríži a ďalšie historické výjavy.

„Najskôr sa vypracuje cesto len z vody a múky. Nič iné sa tam nepridáva. Cesto musí mať primeranú konzistenciu, aby sa neroztekalo, ale zase nesmie byť ani príliš husté, oblátka by sa neupiekla dobre,“ vysvetľuje Dušan Janický, správca skanzenu pod hradom v Starej Ľubovni. Na rozdiel od dnešnej výroby oblátok, pri ktorej sa používajú rozličné elektrické formy, putujú kliešte s rozliatym cestom vo vnútri priamo do klasických kachlí.

„Podržím ich tam zhruba 12 - 15 sekúnd, treba mať odhad. Neprekáža, keď sa cesto pri tlaku na kliešte rozleje aj do strán. To sa potom obstrihne,“ podotkol správca, ktorý je už v pečení zdatným majstrom. „Kedysi však oblátky piekol pre celú dedinu miestny učiteľ. Ľudia mu priniesli surovinu a on pre každú domácnosť upiekol približne 15 oblátok a trubičky,“ uzavrela etnografka Barbara Šunská.

Autor: nov

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace