Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.12.2017 16:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Sviatočné dobroty najznámejšej svokry: Napečte podľa receptov Gizky Oňovej

Na sviatočnom stole Gizky Oňovej (68) by ste márne hľadali tradičné vianočné koláčiky.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Obľúbená televízna svokra totiž pečie úplne iné dobroty. Vraví, že hoci jej to nedá a už v predstihu pripraví aspoň voňavé medovníky, počas Vianoc vypeká zásadne čerstvé zákusky. Návšteva potom ocení, že ochutná aj čosi iné než vanilkové rožky či linecké kolieska. Tu je zopár receptov, ktoré môžu aj vaše sviatočné menu urobiť trochu netradičným.

 

Tvarohovo-marhuľový

Otvoriť galériu

Suroviny: 500 g lístkového cesta • 500 g tvarohu • 300 g marhúľ z kompótu • 100 g cukru • 50 g hrozienok • 1 vajce • nastrúhaná citrónová kôra

 

Postup: Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 4 mm, naplňte tvarohovou plnkou a zviňte. Potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte v predhriatej rúre pri 180 °C 25 - 30 min. Tvarohová plnka: Tvaroh zmiešame s cukrom, hrozienkami a citrónovou kôrou. Ak je tvaroh riedky, pridajte 2 PL detskej krupice. Pridáme ovocie.

Príprava: 40 minút

 

Otvoriť galériu
Medovníky.
Zdroj: Juraj Oňo

Suroviny: 1 kg hladkej múky • 400 g práškového cukru • 250 g masla • 100 g mletých orechov • 1 PL sódy bikarbóny • 1 PL škorice • 4 PL medu • 4 vajcia

Postup: Všetko spolu vymieste a nechajte jeden deň odstáť. Na druhý deň cesto vyvaľkajte na 0,5 cm plát a vykrajujte formičkami medovníky, ktoré potrite rozšľahaným vajíčkom. Nechajte odstáť asi hodinu, potom pečte pri 180 stupňoch. Na zdobenie môžete použiť orechy, mandle alebo sneh z bielkov. Medovníky skladujte v sklenenej dóze, budú stále mäkké. Ak by však náhodou stvrdli, dajte do dózy kúsok jabĺčka.

Príprava: 75 minút

 

Otvoriť galériu
Mamina štrúdľa.
Zdroj: Juraj Oňo

Suroviny: Cesto: 150 g bieleho jogurtu • 1 vajce • 1 PL oleja • štipka soli • 200 g hladkej múky - Plnka: 150 g orechov • 500 g jabĺk • 50 g hrozienok • 100 g kryštálového cukru • 1 ČL škorice • 3 PL strúhanky • 1 citrón

Postup: V miske zmiešajte jogurt, hladkú múku, vajce, olej a soľ. Zamieste vláčne cesto, ktoré sa po chvíli prestane lepiť na steny misky. Bochník cesta potrite olejom a nechajte odpočinúť 1/2 hodiny. Potom ho na pomúčenej doske rozvaľkajte na obdĺžnikový tvar s hrúbkou asi 3 mm a naplňte plnkou. Príprava plnky: Pomleté orechy zmiešajte s nastrúhanými jablkami. Pridajte cukor, škoricu, strúhanku, hrozienka, šťavu a nastrúhanú kôru z citróna. Plnku rovnomerne rozložte na cesto, zviňte, potrite olejom, posypte strúhanými orechmi a pečte dočervena.

Príprava:  1 hodina

 

Otvoriť galériu
Tvarohový nákyp.
Zdroj: Juraj Oňo

Suroviny: 140 g krupice • 140 g cukru • 1 balíček prášku do pečiva • 250 g tvarohu • 4 vajíčka • štipka citrónovej kôry • štipka soli • 1 PL citrónovej šťavy • tuk na vymazanie • strúhanka na vysypanie tortovej formy • práškový cukor na posypanie múčnika • 5-6 ošúpaných a jadrovníkov zbavených jabĺk • 50 g ríbezľového lekváru

Postup: Z bielkov ušľahajte tuhý sneh so štipkou soli. Žĺtky vymiešajte s cukrom do peny, pridajte tvaroh, citrónovú šťavu a kôru. Nakoniec opatrne primiešajte sneh s krupicou a práškom do pečiva. Cesto vlejte do formy. Rovnomerne naň rozložte prepolené jablká a do každej jamky dajte lyžičku ríbezľového lekváru. V predhriatej rúre pečte doružova.

Príprava: 1 hodina

 

Otvoriť galériu

Pozor, tento recept nepochádza z juhoslovanskej Čiernej Hory (ako by mohlo z názvu vyplývať), ale z nemeckého Schwarzwaldu (Čierneho lesa). Lenže uznajte, slovo čiernohorský je iste ľubozvučnejšie ako čiernolesný a na ľubozvučnosť my muzikanti dbáme.

Suroviny: 7 vajec • 5 dag kakaa • 18 dag práškového cukru • 18 dag mletých orechov • 8 dag strúhanky • 1/2 litra šľahačkovej smotany • 20 dag čokolády na varenie

Postup: Vymiešajte žĺtky s cukrom, pridajte mleté orechy, kakao, strúhanku a sneh z bielkov. Tortovú formu vysteľte papierom na pečenie a v predhriatej rúre tortu upečte.

Po vychladnutí tortu prekrojte a plňte višňovým džemom a parížskym krémom. Parížsky krém: 1/2 litra šľahačky prevarte s čokoládou a odložte do chladničky. Na druhý deň ju vyšľaháme na tuhý krém (môžeme pridať 1 balíček stužovača do šľahačky).

Príprava: 1 hodina

 

Piškótová roláda s džemom

Suroviny: 6 vajec • 6 PL polohrubej múky • 6 PL kryštálového cukru • 2 PL vody • štipka soli • marhuľový a pomarančový džem

Postup: Bielky našľahajte so štipkou soli. Pridajte cukor a šľahajte. Zľahka primiešajte žĺtky a preosiatu múku. Pečte pri 180 stupňoch asi 15 minút. Upečenú roládu nechajte postáť a stočte spolu s papierom. Vychladnutú ju roztočte, odstránte papier, potrite džemom a opäť stočte. Vrch poprášte práškovým cukrom.

Príprava: 30 minút

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Psíčkari, pozor! Nepodceňujte kašeľ vášho miláčika: Môže ísť o vážnejšie ochorenie
Close-up Of A Shocked Woman Looking at moldy room
4 znaky, že máte v dome PLESEŇ: Zbavte sa TICHÉHO ZABIJAKA, kým nie je neskoro!
Poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski
Poľský minister povedal dosť: TOTO Ukrajina nečakala! Máme vlastné potreby, argumentoval
Otvorenie kreatívneho centra RTVS -Arténa v Mlynskej doline v Bratislave.
Martina Šimkovičová rokovala so zahraničným kolegom: Správa, ktorá ministerku potešila
Júlia stretla počas turistiky vo Vysokých Tatrách dvoch rysov ostrovidov.
FotoVáš Tip
Na TÚTO túru nezabudne: Júlia stúpala na Slavkovský štít, zrazu zbadala, že na ňu číha: Nie jeden, ale hneď DVAJA!
Nichole Andrews je certifikovaná odborníčka na výživu so špecializáciou na onkológiu.
Odborníčka radí: Znížte riziko vzniku rakoviny! 10 potravín, ktorým by ste sa mali oblúkom vyhýbať
Tractor passing by on a national highway, Germany
Obrovské nešťastie na východe Slovenska: PREVRÁTIL sa traktor, zahynul pod ním muž!
Obyvatelia sa pozerajú na zničené autá po záplavách vo Valencii 30. októbra 2024.
Foto
Následky záplav sú strašné: Pomocnú ruku podávajú aj naši susedia! Ide o veľkú sumu
Kamióny sú odstavované v súvislosti s kamiónovou dopravou smerujúcou k hraničnému priechodu Vyšné Nemecké.
Kolóny kamiónov v smere na Ukrajinu: Kto za to môže? Finančná správa reaguje!
Adam Žampa žiari šťastím, teší sa na prírastok do rodiny.
Foto
Adam Žampa sa podelil o krásnu novinku: Do rodiny privítali nového člena! FOTO z pôrodnice
Ukrajinský vojnový zajatec reaguje po výmene vojnových zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou.
Rusko hromží na kroky Ukrajiny: SABOTÁŽ?! Toto sa im nepáči pri výmenách vojnových zajatcov
Slováci by mali do svojho
jedálneho lístka zaradiť viac rýb.
POPLACH v Európe: Konzervy obsahujú toxickú látku, spája sa aj s rakovinou!