Obľúbená televízna svokra totiž pečie úplne iné dobroty. Vraví, že hoci jej to nedá a už v predstihu pripraví aspoň voňavé medovníky, počas Vianoc vypeká zásadne čerstvé zákusky. Návšteva potom ocení, že ochutná aj čosi iné než vanilkové rožky či linecké kolieska. Tu je zopár receptov, ktoré môžu aj vaše sviatočné menu urobiť trochu netradičným.
Tvarohovo-marhuľový
Suroviny: 500 g lístkového cesta • 500 g tvarohu • 300 g marhúľ z kompótu • 100 g cukru • 50 g hrozienok • 1 vajce • nastrúhaná citrónová kôra
Postup: Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 4 mm, naplňte tvarohovou plnkou a zviňte. Potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte v predhriatej rúre pri 180 °C 25 - 30 min. Tvarohová plnka: Tvaroh zmiešame s cukrom, hrozienkami a citrónovou kôrou. Ak je tvaroh riedky, pridajte 2 PL detskej krupice. Pridáme ovocie.
Príprava: 40 minút
Suroviny: 1 kg hladkej múky • 400 g práškového cukru • 250 g masla • 100 g mletých orechov • 1 PL sódy bikarbóny • 1 PL škorice • 4 PL medu • 4 vajcia
Postup: Všetko spolu vymieste a nechajte jeden deň odstáť. Na druhý deň cesto vyvaľkajte na 0,5 cm plát a vykrajujte formičkami medovníky, ktoré potrite rozšľahaným vajíčkom. Nechajte odstáť asi hodinu, potom pečte pri 180 stupňoch. Na zdobenie môžete použiť orechy, mandle alebo sneh z bielkov. Medovníky skladujte v sklenenej dóze, budú stále mäkké. Ak by však náhodou stvrdli, dajte do dózy kúsok jabĺčka.
Príprava: 75 minút
Suroviny: Cesto: 150 g bieleho jogurtu • 1 vajce • 1 PL oleja • štipka soli • 200 g hladkej múky - Plnka: 150 g orechov • 500 g jabĺk • 50 g hrozienok • 100 g kryštálového cukru • 1 ČL škorice • 3 PL strúhanky • 1 citrón
Postup: V miske zmiešajte jogurt, hladkú múku, vajce, olej a soľ. Zamieste vláčne cesto, ktoré sa po chvíli prestane lepiť na steny misky. Bochník cesta potrite olejom a nechajte odpočinúť 1/2 hodiny. Potom ho na pomúčenej doske rozvaľkajte na obdĺžnikový tvar s hrúbkou asi 3 mm a naplňte plnkou. Príprava plnky: Pomleté orechy zmiešajte s nastrúhanými jablkami. Pridajte cukor, škoricu, strúhanku, hrozienka, šťavu a nastrúhanú kôru z citróna. Plnku rovnomerne rozložte na cesto, zviňte, potrite olejom, posypte strúhanými orechmi a pečte dočervena.
Príprava: 1 hodina
Suroviny: 140 g krupice • 140 g cukru • 1 balíček prášku do pečiva • 250 g tvarohu • 4 vajíčka • štipka citrónovej kôry • štipka soli • 1 PL citrónovej šťavy • tuk na vymazanie • strúhanka na vysypanie tortovej formy • práškový cukor na posypanie múčnika • 5-6 ošúpaných a jadrovníkov zbavených jabĺk • 50 g ríbezľového lekváru
Postup: Z bielkov ušľahajte tuhý sneh so štipkou soli. Žĺtky vymiešajte s cukrom do peny, pridajte tvaroh, citrónovú šťavu a kôru. Nakoniec opatrne primiešajte sneh s krupicou a práškom do pečiva. Cesto vlejte do formy. Rovnomerne naň rozložte prepolené jablká a do každej jamky dajte lyžičku ríbezľového lekváru. V predhriatej rúre pečte doružova.
Príprava: 1 hodina
Pozor, tento recept nepochádza z juhoslovanskej Čiernej Hory (ako by mohlo z názvu vyplývať), ale z nemeckého Schwarzwaldu (Čierneho lesa). Lenže uznajte, slovo čiernohorský je iste ľubozvučnejšie ako čiernolesný a na ľubozvučnosť my muzikanti dbáme.
Suroviny: 7 vajec • 5 dag kakaa • 18 dag práškového cukru • 18 dag mletých orechov • 8 dag strúhanky • 1/2 litra šľahačkovej smotany • 20 dag čokolády na varenie
Postup: Vymiešajte žĺtky s cukrom, pridajte mleté orechy, kakao, strúhanku a sneh z bielkov. Tortovú formu vysteľte papierom na pečenie a v predhriatej rúre tortu upečte.
Po vychladnutí tortu prekrojte a plňte višňovým džemom a parížskym krémom. Parížsky krém: 1/2 litra šľahačky prevarte s čokoládou a odložte do chladničky. Na druhý deň ju vyšľaháme na tuhý krém (môžeme pridať 1 balíček stužovača do šľahačky).
Príprava: 1 hodina
Piškótová roláda s džemom
Suroviny: 6 vajec • 6 PL polohrubej múky • 6 PL kryštálového cukru • 2 PL vody • štipka soli • marhuľový a pomarančový džem
Postup: Bielky našľahajte so štipkou soli. Pridajte cukor a šľahajte. Zľahka primiešajte žĺtky a preosiatu múku. Pečte pri 180 stupňoch asi 15 minút. Upečenú roládu nechajte postáť a stočte spolu s papierom. Vychladnutú ju roztočte, odstránte papier, potrite džemom a opäť stočte. Vrch poprášte práškovým cukrom.
Príprava: 30 minút