Silný mok sa vyrába z chmeľu, karamelového a plzenského sladu, vody a kvasníc. Proces výroby má pod palcom sládek Ladislav Veselý. Kvôli lepšej chuti a vôni sa pridáva granulovaný a nakoniec lisovaný chmeľ. Nasleduje kvasenie a chladenie, po ktorom sa na takých 14 dní pridávajú pivovarské a vinárske kvasnice. Proces sa končí dokvášaním pri teplote dva až tri stupne Celzia a napokon stáčaním. Ako sa pivo stáva takým silným? „Použili sme najväčšie množstvo sladu, aké sa dá zamiešať. Neviem, či sa dá urobiť silnejšie pivo," hovorí Sládek.
Skúsiť, čo chmeľ a pivár vydržia, napadlo pracovníkom pivovaru pred trištvrte rokom. O prvú várku piva bol veľký záujem. "Chodili si poň zberatelia, dokonca si ho vyžiadal aj španielsky veľvyslanec, niektoré reštaurácie a obchody," hovorí Veselý. Pivo má hnedočervenú farbu a sladkastú chuť a podľa majstra sládka sa hodí aj k sladkým jedlám. Odporúča ho piť samostatne alebo po večeri. Lenže pozor: stačí dúšok a človek má hneď v krvi 0,2 promile alkoholu. „Ja sa pri varení jeho ochutnávaniu nevyhnem. Bez toho to nejde, hovorí Veselý. S varením piva má bohaté skúsenosti. Lahodný mok už vyrábal v Slovinsku, na Ukrajine a Japonsku.
Najsilnejšie české pivo
PRAHA - Najnovšie a najsilnejšie české pivo X-Beer 30 má 11,8 % alkoholu, dvakrát viac ako dvanástka. Pražský Minipivovar U Medvídku ho na trh uviedol 15. septembra, za tri dni predal všetkých 503 fľašiek! Pritom tretinková fľaša "tridsiatky" stojí 111 Kč. Keďže takéto pivo zrie pol roka, ďalšia várka bude až v marci.