Posledné dva mesiace v roku totiž každý deň po práci pečie nádherné malé vianočné koláčiky. Chutné kúsky, ktoré lahodne rozvoniavajú po dome, však nepečie po stovkách pre biznis, práve naopak!
Hanka (52) pečie podľa tradičných receptov najmä maličké koláče. „Sú lepšie ako veľké. Môžete ich zjesť niekoľko rozličných chutí a pomaškrtíte si,“ prezrádza amatérska pekárka, ktorá predčí i vianočných profesionálov. Každý rok upečie až neuveriteľných 35 druhov koláčikov! Dokopy stvorí približne tisíc kúskov. „Je to príjemné, keď prídete zo zimy vonku a pred Vianocami vám dom každý deň príjemne vonia,“ vraví spokojný Hankin manžel Peter.
Všetky koláče však rozdá. „Idem so synmi za rodinou roztrúsenou po okolí alebo za priateľmi a tie koláčiky im dávame pár dní pred Vianocami. Zažila som už rodinu, kde sú rodičia chudobní a nemôžu si dovoliť toľké koláče pre toľko detí. Tá detská radosť, keď tam prídeme s krabičkou, hreje pri srdci,“ dodáva.
Hankine laskonky
- 6 bielkov
- 33 dkg krupicového cukru
- 10 dkg práškového cukru
- 17 dkg kokosovej múčky
Postup: bielky šľaháme spolu s krupicovým cukrom nad parou vo vodnom kúpeli do tuhej peny asi 15 minút, necháme mierne vychladnúť. Do masy sypeme strúhaný kokos zmiešaný s práškovým cukrom. Pečieme na plechu na papieri na pečenie na 120 stupňoch 15 minút a potom na 80 stupňoch s pootvorenými dvierkami ďalších 10 minút.
Plnka: 1 maslo vymiešame s 1 karamelovým salkom
Koľko surovín spotrebuje na Vianoce:
- 6 kg hladkej múky
- 6 kg práškového cukru
- 10 kg čokolády
- 30 ks masiel
- 15 ks tuku hera
- 4 mlieka
- 3 kg kokosovej múčky
- 3 kg orechov
- 120 ks vajíčok
- vanilínové cukre + práškový cukor na posypanie