Speváčku Dominiku Mirgovú (25) a moderátorku Mirku Kalisovú (32) sme preto poprosili, aby so svojimi ratolesťami napiekli vianočné dobroty podľa vlastných receptov.
1. Aké koláčiky pečiete na Vianoce? Robíte ich sama, alebo vám niekto pomáha?
2. Zapájate do pečeniaaj svoje dieťa?
3. Na akú dobrotu sa najviac na štedrovečernom stole tešíte a čo na ňom nesmie chýbať?
Dominika Mirgová (25) so synčekom Peťkom (2,5)
1. Milujeme vianočné pečenie. Vždy pečiem s maminou, je to už dlhé roky naša tradícia. Pečieme viacero druhov koláčikov, linecké, medvedie labky, vanilkové rožky a, samozrejme, medovníčky. Plníme iba naším domácim lekvárom, ktorý robí mamina. Tento rok už pomáhal aj malý Peťko.
2. Minulý rok to tak ešte nevnímal. Tento rok sme museli piecť linecké pečivo skôr, lebo sa nemohol dočkať, ale už sa zjedlo. (smiech) Takže nás to čaká znovu. Najviac ho baví miešať cesto, vaľkať a vykrajovať. U nás to pri pečení vždy vyzerá zaujímavo. Ja si ani neviem predstaviť pečenie bez bordelu a to, keď sme všetci od múky. Inak ja aj môj muž milujeme surové cesto, takže sa veľakrát stane, že ho veľa zjeme a musíme potom dorábať nové.
3. Na tie klasické veci, ktoré však na Vianoce chutia inak, napríklad šalát. Milujem aj oblátky s medom, koláče. Jednoducho všetko. Každý rok sa najviac teším na toto najkrajšie obdobie v roku. Teraz ešte viac, keď už som mamou, pretože Peťkove rozžiarené očká pri pohľade na stromček, to je ten najkrajší pocit. A okrem toho mám deň pred Štedrým večerom narodeniny!
Recept na najlepšie medovníky od mojej babičky Katky
POTREBUJEME:
- 600 g hladkej múky
- 3 vajcia
- 100 g margarínu
- 6 lyžíc medu
- 200 g práškového cukru
- 1 ČL sódy bikarbóny
- mleté klinčeky
- škoricu
- 1 lyžičku prášku do pečiva
- špeciálnu prísadu: 2 lyžice slivkového lekváru
POSTUP:
Cesto dobre vyvaľkáme na 5 mm a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov, kým nie sú zlatisté.