Nový Čas si posvietil na päť druhov salónok a tri druhy kolekcií z hľadiska chuti, zloženia i vizuálnej stránky. Tento rok sa na úlohu porotcov podujali deti z Materskej školy J. Kráľa v Stupave. Zhodli sa ich chuťové poháriky s názorom odborníčky? Alebo platí staré známe - pekný obal predáva?!
Všetci ich chodíme tajne vyjedať zo stromčeka. Salónky a čokoládové figúrky patria k Vianociam rovnako ako kapor so šalátom. No ich kvalita je podľa odborníkov diametrálne odlišná. Ako pri iných veciach, aj tu sa oplatí čítať zloženie na obale. „Uprednostnite radšej tie, ktoré majú nízky obsah jednoduchých sacharidov a nasýtených tukov. Ak obsahujú čokoládu, vyberte tie, ktoré majú vyšší obsah kakaovej sušiny. Čokoládové figúrky si vyberajte z kvalitnej horkej alebo mliečnej čokolády bez krémových náplní,“ povedala Katarína Skybová z Inštitútu prevencie a redukcie nadváhy Kompliment. Tmavá čokoláda s vysokým obsahom kakaa však detským chutiam príliš lahodiť nebude, no aj tu sa dá vybrať aspoň zlatá stredná cesta.
My sme ponúkli deťom päť druhov salónok a tri druhy kolekcií a napočudovanie sa ich hodnotenia príliš nelíšili. Stupavské deti zvolili za absolútneho víťaza salónky Sweet Bons želé, ktoré odborníčka považuje za druhé najlepšie. „Deti si vybrali salónku, ktorá má typickú cukríkovú sladkokyslú chuť. Je mäkšia a chuť čokolády nie je príliš výrazná. Presne to im vyhovuje. Deťom veľmi nechutia sladkosti s chuťou marcipánu či margotky, tie sú pre ne príliš tvrdé,“ dodáva Skybová s tým, že zaujať ich mohol aj obal, keďže jediná z týchto cukroviniek je s typickým detským motívom.