Chute sa menia, čoraz viac ľudí uprednostňuje menej typické pstruhy, jesetery či lososy, ale naším najobľúbenejším štedrovečerným pokrmom je už od nepamäti kapor. Nový Čas sa vybral na rôzne predajné miesta, kde si môžete pár dní pred Vianocami kúpiť živého kapra. Pozrite sa, koľko zaň zaplatíte v rôznych kútoch Slovenska a na čo myslieť pri príprave sviatočného menu.
Kilo kapra dnes kúpite zhruba od 3,50 do 4,30 eura. Oproti iným potravinám, ktorých ceny tento rok citeľne vzrástli, sú na tom živé ryby oveľa lepšie. „Ryby nepatria k potravinám, za ktoré by sme si výraznejšie priplácali oproti minulému roku,“ tvrdí analytička Slovenského farmárskeho družstva Eva Sadovská. Z údajov Štatistického úradu za november vyplýva, že rybie filé medziročne zdraželo o 3,6 percenta. Mrazené ryby sú drahšie o 1,4 percenta, ceny údených rýb sa udržali na úrovni spred roka. Ak neviete, čo si chcete kúpiť, dajte si poradiť. Predajca vám na požiadanie rybu aj očistí a naporciuje, len si musíte priplatiť. Napríklad v Košiciach na Štúrovej vás čistenie a filetovanie vyjde na štyri eurá. „Kapor je hodnotná ryba, jej chov má u nás tradíciu, a preto je aj vo väčšine domácností súčasťou štedrej večere,“ dodáva odborníčka na zdravú výživu Katarína Skybová.
Ako pripraviť vianočného kapra
1. Z kapra odrežeme chvost a hlavu. Odstránime kožu a rozrežeme ho na podkovy. Na noc ho naložíme do mlieka, aby stratil typický zápach.
2. Po 24 hodinách ho vyberieme z mlieka a osolíme z oboch strán.
3. Obalíme ho v klasickom trojobale – v hladkej múke, vajíčku a strúhanke.
4. Na rozpálenom tuku rybu vypražíme z oboch strán. Podávame s vianočným zemiakovým šalátom.
Potrebuje studenú vodu
,,Pri správnom skladovaní je možné udržať kapra do Vianoc, aj keď si ho kúpite niekoľko dní dopredu. Držať ho môžete v sude na dvore alebo vo vani doma so studenou vodou. Ak ho zabijete, do 24 hodín ho treba dať zamraziť. Pred zamrazením je možné ochutiť ho marinovaním či mliekom,“ radí rybár Andrej zo stupavského rybárstva.
Radšej pečte ako smažte
Katarína Skybová, kompliment Inštitút redukcie a prevencie nadváhy
Pre zachovanie nutričnej hodnoty je dôležité, aby boli ryby čerstvé, nemrazené a aby ich tepelná úprava bola čo najšetrnejšia. K diétnym úpravám patrí varenie, dusenie, grilovanie a pečenie. Ak rybu vysmažíte v trojobale, jej energetická hodnota sa zvýši o viac ako 600 kJ. Stogramová porcia štedrovečerného kapra v takomto prípade nebude mať 530, ale až 1 160 kJ!
Kapor je symbol Vianoc a nesmie u nás chýbať. Je super, že ho práve tu dokážu aj pripraviť a domov si tak môžem doniesť čistú rybu.
Ľudia nakupujú hlavne kapry, o niečo menej amury a zubáče. Na požiadanie na mieste rybu usmrtíme a naporciujeme. Hmotosť hlavy, plutvy a vnútorností automaticky odrátame.
Rybky tu predávame od pondelka, vieme ich aj vyčistiť, nafiletovať alebo nakrájať na podkovičky. Najväčšiemu úspechu sa tešia kapríky s hmotnosťou 2,20 až 3 kg.
Najlepšie diétne mäso
Stredne tučné ryby
Energetická hodnota mäsa z kapra dosahuje 530 kJ/100 g. Stredne tučné ryby sú aj pstruhy, sumce, tuniaky, makrely, slede.
Losos
Mäso z lososa je najkvalitnejšie, 100 gramov obsahuje až 2 500 mg 3-omega nenasýtených mastných kyselín. Najhoršie sú rybie prsty.
5,1 kg
rýb v priemere zjeme, čo je o takmer štvrtinu viac ako pred 20 rokmi. Odporúčaná ročná dávka je 6 kg.
1/3
zo Slovákov konzumuje rybu alebo iný pokrm z vodných živočíchov aspoň raz za mesiac.
69 %
Slovákov pri kúpe zaujíma hlavne cena. Až 72 % z nás by si ryby kúpilo oveľa častejšie, keby boli lacnejšie.
Ceny živých rýb
Rybársky dom, Sereďod 3,50 €/kg
Rybárstvo Kamenný potok, Vrútky3,70 €/kg
Farma v Krasňanoch (okr. Žilina)3,70 – 3,90 €/kg
Rybárstvo Skačany (okr. Partizánske)3,80 €/kg
Dobrá voda (okr. Trnava)3,99 €/kg
Rybárstvo Stupava4 €/kg
Rybáreň sv. Petra, Jelka (okr. Galanta)4,10 €/kg
Košice, Štúrova4,20 €/kg
Kaufland, Bratislava??? €/kg
Agrofarma Budmerice (okr. Trnava)4,29 €/kg
Kaufland, Trnava4,29 €/kg
Tesco, Michalovce4,29 – 4,30 €/kg*
* rovnaká cena vo všetkých stánkoch pred 28 predajňami Tesco