Veľkú časť nášho rozpočtu minieme na nákup potravín. Tieto výdavky však môžeme znížiť. Množstvo potravín totiž skončí zbytočne v odpadkovom koši, hoci by sa dali ešte skonzumovať.
Vyše tretiny z toho, čo nakúpime, vyhodíme. Koľko míňame za nákupy v porovnaní s ostatnými Európanmi a aký je rozdiel v jednotlivých regiónoch Slovenska?
Otvoriť galériu
Koľko dáme na potraviny v jednotlivých krajoch.
Zdroj: infografika NČ
(pre zväčšenie kliknite)
Môžete ich jesť aj po dátume spotreby?
Syry
- Tvrdé syry môžete jesť dlho po dátume spotreby, vydržia aj vyše 3 mesiacov.
- Nikdy neriskujte s mäkkými syrmi, ako je napríklad camembert, po lehote sprotreby môžu obsahovať nebezpečné baktérie.
Sušené potraviny
- Napríklad ryža môže v komore zostať aj niekoľko mesiacov po uvedenom dátume spotreby.
Konzervy
- Ak nie je plechovka poškodená a je uložená na suchom a tmavom mieste, môžete jedlo z nej zjesť aj pár rokov po dátume spotreby.
Chlieb
- Ak je bez éčok a budete ho skladovať v handričke, vydrží aj dva týždne.
- Starší chlieb môžete využiť na zapekanie či hrianky.
Mrazené potraviny
- Ak mraznička funguje správne, jedlo vydrží naozaj veľmi dlho.
- Pri dlhšom skladovaní však môže dôjsť k zmene chuti.
Pozor: Nikdy nezamrazujte už raz rozmrazené jedlo!
Nápoje
- Nepite nápoje ani vodu z fliaš, ktoré boli otvorené niekoľko hodín.
Banány
- Nahnedlé alebo s hnedými škvrnami pokojne zjedzte, chutia lepšie.
Vajcia
- Určite si všímajte dátum spotreby na vajciach, no nemusíte sa pri tepelnej úprave obávať otravy, surové vajce v škrupine dajte do pohára studenej vody, ak nevypláva na povrch, pokojne ho použite.
Zaváraniny
- Pri slaných zaváraninách, kde je ocot, nemusíte mať obavy o ich trvanlivosť, kyselina totiž znemožňuje rast baktérií. Vydržia aj niekoľko rokov.
Ryby a mäso
- Dodržujte informácie o dátume spotreby uvedené na obale, mäso by v mrazáku nemalo byť dlhšie ako 3 mesiace.
- Niekedy však dôverujte svojim očiam a nosu, a keď mäso zapácha, určite ho nejedzte, aj keď nie je po záruke!
Slanina
- Obsah soli v nej a rovnako aj pridané konzervačné látky výrazne predlžujú jej lehotu použiteľnosti, či je ešte vhodná na zjedenie, zistíte podľa vône a výzoru.
Med
- Hoci cukor môže kryštalizovať, na lehote spotreby to nič nemení.
- Ak je správne skladovaný, vydrží takmer večne.
Otvoriť galériu
Podiel z výdavkov na potraviny.
Zdroj: infografika NČ